Lalokonosec rýhovaný

Lalokonosec rýhovaný je častý a obávaný noční návštěvník mnoha zahrádek. Nejčastěji se objevuje na okrasných rostlinách, jahodnících a břečtanech. Vyskytnout se ovšem může i na jiných rostlinách. Dospělí lalokonosci i jejich larvy se usazují v kořenovém systému nebo na listech, kde škodí žírem. Je-li jich moc, jsou schopni rostlinu zahubit. Víte, jak své rostliny před lalokonosci ochránit?

Lalokonosec rýhovaný

Všeobecně o lalokonosci rýhovaném

Lalokonosec rýhovaný, latinsky zvaný Otiorhynchus sulcatus, je druh brouka řadícího se do čeledi Nosatcovitých. Dospělí brouci lalokonosce dorůstají do délky 0,8 až 1 centimetru. Jsou tmavě šedě až černě zbarvení, na svrchní části krovek mají patrné rýhy. Typický je pro ně dlouhý "nos", na kterém mají tykadla.

Larvy lalokonosce jsou dlouhé přibližně okolo 1 centimetru a jsou bíle až narůžověle zbarvené. Typická je pro ně hnědá hlavička a také jejich tvar – larvy často bývají stočené do tvaru písmene C. Na podzim se larvy obvykle zakuklují, na jaře jsou z nich dospělí brouci. Dožívají se průměrného věku tří let.

Ohrožené druhy rostlin

Lalokonosci nejčastěji škodí na rododendronech, brambořících, ibišcích, begóniích, fuchsiích a azalkách. Vyskytnout se mohou i na jahodnících, břečťanech, hrnkových růžích či jiných rostlinách.

Jak lalokonosci škodí?

Nejvíce rostlinám škodí larvy lalokonosce, které se po vylíhnutí usazují v kořenovém systému rostlin a okusují jej. Je-li larev v kořenovém systému hodně, jsou schopny kořeny rostliny nenávratně poškodit. Následkem toho rostlina uvadá a hyne. Dospělí brouci lalokonosce jsou k rostlině „šetrnější“. Ožírají listy (někdy i květní pupeny), které následkem jejich žíru nevypadají příliš esteticky, ovšem rostlina je schopná přežít.

Pro zajímavost: Lalokonosec se umí velmi dobře skrývat, proto ani nemusíte vědět o tom, že právě on poškozuje vaše rostliny. Narazíte-li náhodou na něj, je schopný spadnout na zem a dělat mrtvého. Vzdálíte-li se, obrátí se na nohy a opět pokračuje ve své „práci“. Proto je vhodné jej ihned odstranit.

Ochrana a prevence rostlin před lalokonosci

Nejúčinnější ochranou rostlin před lalokonoscem je mechanický sběr brouků – a to nejlépe v nočních hodinách, kdy vylézají lalokonosci z úkrytů. Mají-li rostliny poškozený krček, vyhoďte je – nejdou již bohužel zachránit. Jsou-li v pěstebním substrátu patrné larvy lalokonosců, je vhodné rostliny přesadit a nový pěstební substrát před použitím sterilizovat (nejlépe propařením v troubě). Z biologických prostředků mohou pomoci také draví roztoči, především dravá háďátka rodu Heterorhabditis nebo Steinernema, která se do rostlin „nasadí“ na podzim. Poslední možností je použití insekticidních přípravků (například Decis Flow 2,5 nebo Zolone 35 EC) – ty je ovšem vhodné použít až po konzultaci s odborníkem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies