Lahodné vánoční nápoje

Domácí likéry vás zahřejí u srdce a vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Můžete je také někomu darovat. Dnes si s námi můžete připravit tradiční vaječný koňak nebo vynikající karamelový likér.

Vaječný koňak

 

Karamelový likér

 

  • Slazené či karamelové kondenzované mléko - 1 plechovka (400 g)
  • Instantní káva - 1 lžíce (rozpusťte v 1 lžíci horké vody)
  • Vanilkový extrakt - 1 lžička
  • Brandy - 400 ml (místo brandy můžete použít rum)
  • Smetana ke šlehání - 500 ml

 

Konzervu s kondenzovaným mlékem nechte uzavřenou a dejte ji do hrnce s vodou. Nechte pomalu vařit alespoň 2 hodiny. Plechovku otevřete až po vychlazení. Jestliže jste si však koupili již zkaramelizované kondenzované mléko, můžete toto dvouhodinové vaření přeskočit.

 

Zkaramelizované kondenzované mléko pak dejte do mísy, přidejte kávu, vanilku a brandy a promíchejte do hladka. Nyní přilijte i smetanu a po důkladném promíchání můžete nalévat do větší láhve či do několika menších. V lednici vám tento likér vydrží minimálně 14 dní.

 

 

Vaječný koňak

 

Máme pro vás recept na vaječný koňak, který není zdlouhavý ani pracný. Tento tradiční vánoční nápoj je velmi oblíbenou klasikou. Servírujte jej perfektně vychlazený a před rozléváním láhev vždy důkladně protřepejte.

 

Na 750 ml vaječného likéru budete potřebovat tyto suroviny:

 

  • Salko - 1 konzerva
  • Vanilkový cukr - 2 ks
  • Vaječný žloutek - 5 ks
  • Rum tuzemský - množství dle chuti

 

Nejprve si vyšlehejte žloutky s vanilkovým cukrem tak, aby vám vznikla hustá pěna. Musíte ji ale opravdu dobře našlehat, což vám zabere několik minut. Nyní můžete vmíchat salko a do prázdné konzervy pak nalijte rum, který budete po částech přilévat do vaječné směsi. Pokud chcete slabší likér, nalijte tam asi jen půl plechovky. A jestli si jej chcete připravit silnější, ať má říz, přilijte větší množství rumu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies