Kýla u domácích mazlíčků

Kýla neboli průtrž, je poměrně časté onemocnění, které postihuje naše domácí mazlíčky. Ve většině případů (ovšem ne vždy!) je příčinou vzniku kýly vniknutí vnitřních orgánů do některého z větších otvorů, které se v jejich okolí nachází. Následkem toho se zvířeti na povrchu utvoří nápadný, v některých případech méně nápadný, kýlní vak.

Ležící pes

Jak poznáme, zda zvíře má či nemá kýlu

Kýla se u zvířat projevuje výrůstkem (boulí) zvaným kýlní vak, který je nápadný, někdy může být i méně nápadný a chovatel si jej nemusí ani všimnout. Obsah výrůstku je zpočátku měkký, chladný a při doteku nebolestivý. V této fázi je vhodné navštívit veterinárního lékaře, který určí přesnou příčinu a stanoví vhodný postup léčby.

content.petsecure.comProblém nastává tehdy, změní-li se výrůstek (kýlní vak) v tvrdý, na povrchu horký a na pohmat bolestivý útvar. Zvíře bývá neklidné, vydává úzkostlivé zvuky, neustále polehává, případně se velmi opatrně pohybuje a je zřetelně vidět, že mu pohyb způsobuje bolest. V takovém případě došlo k uskřinutí obsahu vaku, což znamená, že se obsah vaku (orgán, který je jeho obsahem) zaškrtil v otvoru a začíná pomalu odumírat. V tuto chvíli je nezbytně nutné vyhledat veterinárního lékaře a to co v nejkratším možném čase. Tento stav není vhodné podceňovat, hrozí zde riziko úhynu zvířete!

Druhy kýl u zvířat

Existuje několik druhů kýl – pupeční, tříselná, traumatická a brániční.

- Kýla pupeční – objevuje se obvykle u velmi malých štěňat, bývá vrozená. Obsahem kýlního vaku je ve většině případů tuk, který se vyskytuje v tkáni dutiny břišní, na které je zavěšeno střevo. Život zvířete tato kýla nijak neohrožuje, uskřinutí nehrozí.

- Kýla tříselná (ingvinální) - obsahem kýlního vaku bývá střevo, močový měchýř nebo děloha (tzv. tříselný kanál). Tento druh kýly vyžaduje od prvního okamžiku pozornost, hrozí vysoké riziko uskřinutí!

- Kýla traumatická - vzniká protržením tělní stěny (a to na kterémkoli místě), obvykle jako následek silného tlaku nebo nárazu. Od počátku je velmi bolestivá, zduřelá a na povrchu teplá. Hrozí zde velmi vysoké riziko uskřinutí!

- Kýla brániční – může být vrozená, případně vzniká následkem silného tlaku nebo nárazu. Je-li v okolí bránice nadbytečný otvor, může se do něj vsunout některý orgán z břišní dutiny (obvykle je to žaludek), který následně stlačuje plíce a brání zvířeti v dýchání. Tento druh kýly je velmi obtížně diagnostikovatelný.

Léčba kýly

Všechny druhy kýly je potřeba léčit! Zjistíte-li u zvířete výše uvedené příznaky, neprodleně navštivte veterinárního lékaře, který určí, zda se jedná o kýlu či nikoliv. Také v případě potřeby stanoví vhodný postup léčby. Téměř ve všech případech je potřeba podstoupení chirurgického zákroku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies