Květen ve znamení šeříku

Šeřík je středně velký keř nebo nízký strom, který je rozšířen po celém světě. Květy trubkovitého tvaru se na rostlině objevují v polovině května a jsou charakteristické svojí příjemnou vůní. Mohou být bíle, růžově, modře, žlutě nebo purpurově zbarvené.

Šeřík obecný

Všeobecně o šeříku

Šeřík obecný (Syringa vulgaris L.) je středně velký keř nebo nízký strom, který obvykle dorůstá do výšky tří až pěti metrů a mívá více kmenů. Řadí se do čeledi olivovníkovité (Oleaceae). Původem pochází z jihovýchodní Evropy a Malé Asie, v součastné době je rozšířen po celém světě. V menší míře se v Evropě pěstuje také šeřík karpatský (Syringa josikaea) a šeřík čínský (Syringa × chinensis).

Celkově existuje kolem 800 kultivarů šeříku, které mohou být bíle (Krasavitsa Moskvy, Madame Lemoine, Charles Joly), fialově (Henri Robert, Président Viger, Sensation), růžově (Katherine Havermeyer, Lucie Baltet, Maiden’s Blush, Marie Frances, Mme. Antoine Buchner), modře (President Lincoln, Wonderblue), levandulově, purpurově (Andenken an Ludwig Spath, Arch McKean, Paul Thirion, Ruhm von Horstenstein), žlutě (Primrose) nebo nachově zbarvené.

Jak šeřík vypadá?

Letorosty šeříku jsou oblé, lysé, olivově zelené až zelenošedé. Mladé větvičky jsou metlovité, sytě zelené, ke stáří šednou. Na mladších stromcích je hladká, hnědá až hnědošedá podélně vláknitá borka, která časem praská a odlupuje se. Listy jsou široce vejčité, na bázi srdčité, oboustranně zelené, 5 až 12 centimetrů velké. Na podzim se zbarvují do nevýrazné žlutohnědé barvy a opadají. Květy jsou uspořádané do polovzpřímených až mírně převislých lat, dlouhých 12 až 18 centimetrů. Květy trubkovitého tvaru se na keři objevují v polovině května a jsou charakteristické svojí příjemnou vůní. Plodem šeříku je asi 10 milimetrů dlouhá, kožovitá a hladká tobolka, která má uvnitř dvě pouzdra s dvěma křídlatýma semeny.Plody na šeříku dozrávají v září a říjnu.

Pěstování šeříku

Umístění

Šeřík je teplomilný a světlomilný druh, který je mrazuvzdorný a odolný k suchu.

Pěstební substrát a hnojení

Šeříku se daří v živných, vápenitých a humózních půdách. Nesnáší půdy přemokřené a silně kyselé. Během vegetace je vhodné jednou za čtrnáct dní dodat rostlině živiny prostřednictvím hnojivé zálivky.

Řez šeříku

U roubovaných odrůd je nutný pravidelný prosvětlovací a mírný zmlazovací řez. Po odkvětu je vhodné odstranit všechny výhony na cca 2 až 3 páry listů. Slabé a plané výhony je vhodné odstranit úplně.

Výsadba šeříku

Šeřík vysazujeme soliterně a nebo do rozvolněných skupin. Tento keř je vhodné umístit do okolí skalky a nebo před roh zahrady.Vysazujeme na vzdálenost 50 až 80 centimetrů.

Množení

Množí se převážně řízkováním nebo kořenovými výmladky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies