Kurz tapetování – 1.díl

Magazín Chovatelka si pro vás připravil další zajímavý seriál, který se tentokrát bude zabývat tapetováním. Dnes přinášíme 1. díl, ve kterém se dozvíte více o druzích tapet i jak si vybrat tu nejlepší tapetu.

Skříně, vestavěné, pokoj

Kurz tapetování - druhy tapet

Rozeznáváme 2 základní druhy tapet - jednovrstvé a dvouvrstvé.

Jednovrstvé tapety

jsou tvořeny pouze jedním pásem papíru nebo plastické fólie.

Dvouvrstvé tapety

se skládají ze dvou k sobě slepených pásů, spodní vrstva je vždy papírová a horní je z různých materiálů.

Další dělení tapet

  1. papírové tapety
  2. vinylové tapety
  3. textilní tapety
  4. samolepící tapety

Tapety – rozměry a cena

Běžná role papírových tapet je zpravidla široká 53 centimetrů a dlouhá 10 metrů. Tato role vystačí na 5 m2 stěny. Samolepící tapety se většinou prodávají ve dvou základních šířkách - 45 a 90 centimetrů.

 

Vždy je třeba počítat s rezervou, která závisí na velikosti vzoru. Čím větší vzor, tím složitěji se při lepení navazuje. Ceny papírových tapet se pohybují v rozmezí 100 až 300 Kč za roli, vinylové sežebete od 200 do 600 Kč za roli, samolepící od 30 do 120 Kč za 1 m.

Jak nakupovat tapety?

Kde je nejlepší nakupovat tapety? Místo v papírnictví nebo v drogerii bychom měli tapety nakupovat ve specializovaných obchodech či odděleních supermarketů. Proškolený personál by nám měl podat všechny důležité informace o vlastnostech jednotlivých druhů tapet a také o způsobu jejich lepení a údržbě.

Rady pro dobrý nákup tapety

O kvalitě tapety, jejím způsobu lepení či údržbě nás informují takzvané tapetové symboly, které jsou platné v rámci celé Evropy. Dozvíme se z nich například z jakého materiálu je tapeta vyrobena, jakou má barevnou stálost, jestli je omyvatelná apod.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies