Kurkuma - zlatá bohyně

Toto koření zlaté barvy prospívá celému organismu. U nás bohužel není příliš známé a tudíž ani používané. Určitě ale znáte kari koření, které je směsí 5 různých koření. A jedno z nich je právě kurkuma.

Kurkuma - zlatá bohyně

 

Kurkuma se získává z kořene rostliny Curkuma longa. Tato rostlina se velmi podobá zázvoru a její léčivé účinky objevili už před 4 000 lety. Kurkuma má své důležité místo i v ajurvédě a to dokonce od samotného počátku. V čínské medicíně se kurkuma používá už přinejmenším 1 000 let. Říkali jí “omezené zlato”.

 

  • Léčivé účinky 

 

Kurkuma zmírňuje vedlejší účinky chemoterapie, pomáhá regulovat tělesnou váhu a urychluje spalování tuků. Doporučuje se konzumovat pro urychlení hojení různých ran, pomáhá při kašli, utlumuje bolest a má také protizánětlivé účinky. Působí i jako přírodní antibiotikum, pomáhá s léčbou žaludečních vředů, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, prospívá pleti a zlepšuje trávení.

 

Kromě toho je prý účinnou prevencí proti několika typům rakoviny a funguje i jako prevence proti vzniku Alzheimerovy choroby. Pomáhá i zlepšit astma, zmírňuje projevy nadýmání a plynatosti, pomáhá s léčbou artritidy, dokáže i čistit krev a v neposlední řadě zpomaluje i progresi roztroušené sklerózy.

 

  • Použití v kuchyni

 

Oloupanou čerstvou kurkumu můžete nakrájet či nastrouhat a přidat do nakládané zeleniny a jiných pikantních chuťovek. Můžete ji využít i jako konzervační prostředek. Jelikož má silně barvící vlastnosti, přidává se k dobarvování sýrů, rýže či omáček. V kuchyni se používá i sušená kurkuma (prášek).

 

Je součástí i kari koření, kde se kromě kurkumy vyskytuje i kajenský pepř, kmín, koriandr, pískavice a další koření. Léčivé účinky kurkumy se mnohonásobně zvýší, pokud ji užíváte společně s pepřem. Kurkuma se hodí především k baklažánu, fazolím, vajíčkům, k čočce, masu, rybám, ale vynikající je i s rýží, kořenovou zeleninou nebo se špenátem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies