Kurilský bobtail - charakteristickým znakem je ocas

Kurilský bobtail je ve střední a západní Evropě poměrně neznámé plemeno, a to i přesto, že je na seznamu uznaných plemen WCF a FIFE. Jedná se o kočku inteligentní, společenskou a přítulnou, se skvělým zdravím a vyrovnanou povahou.
Kurilský bobtail

Kurilský bobtail a původ

Již dávno se vědělo, že na východě Ruska, Sachalinu a Kurilských ostrovech žijí plemena koček se zkráceným ocasem – kurilský bobtail. Ale trvalo dlouhou dobu, než přišel čas k jejich objevení.


V 80. letech minulého století začal v Rusku organizovaný chov koček a lidé, kteří se vraceli ze služebních cest dováželi první kurilské bobtaily. Některá plemena byla posuzována jako japonští bobtailové, ale s některými jedinci si nikdo nevěděl rady. Sice jejich ocasy byly krátké, ale stavba těla i struktura srsti se od japonských bobtailů lišila.


V Rusku se chovem kurilských bobtailů zabývá zhruba 35 chovatelských stanic a to především členi WCF. Kurily se však nechovají jen v Rusku, ale i na Ukrajině, v Estonsku, ve Finsku a Litvě. Ovšem v České republice je toto plemeno koček také zastoupeno.

Pořídili jste si kočku a nevíte, jak je to s očkováním? Veterinář radí...

Charakteristika a povahové rysy kočky

Asi hlavním charakteristický znakem kurilských bobtailů je ocas. Bývá dlouhý 4 – 9 centimetrů, má více zaúhlení nebo zakřivení a vypadá jako bambule harmonizující s celkovým vzhledem kočky. Tělo Kuril má kvadratický tvar, je silné a urostlé, trochu podobné kartouzské kočce.


Toto plemeno koček je velmi pozorné a inteligentní. Není agresivní, ale hodně zvídavé, společenské a vyžadující mazlení a hlazení. Kurilský bobtail se vyznačuje skvělým zdravím a opravdu vyrovnanou povahou.

Kurilský bobtail a výška, váha, srst

Hmotnost kurilských bobtailů se pohybuje v rozmezí 3 – 5,5 kilogramů. Jejich výška je úměrná vázekurily nejsou velké kočky.


Srst kurilských bobtailů může být jak krátká, tak i dlouhá. Připouští se všechna zbarvení i jejich kombinace, kromě habešského a color-point.

Kurilský bobtail – zajímavosti


Kurilský bobtail je milovníkem vody a náruživým rybářem (ovšem s netopýrem rybožravým se nemůže vůbec srovnávat). Bez jakýchkoliv problémů vleze i do umyvadla, které je plné vody, jen aby ukojil své vodní touhy.

U kurilských bobtailů existuje krátkosrstá a dlouhosrstá varianta.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies