Kuna - nevítaný host

Ve volné přírodě se setkáme se dvěma druhy kun – kunou lesní (Martes martes), kterou můžeme potkat v lesích a kunou skalní (Martes foina), která obvykle žije ve skalnatých oblastech a občas zavítá i do zahrad nebo lidských obydlí.

Kuna

Seznamte se s kunou skalní

Kuna skalní je lasicovitá šelma, která obývá celou Evropu kromě Skandinávie a Velké Británie. I s ocasem měří 70 centimetrů a váží okolo 2 kilogramů. Dožívá se průměrného věku 8 až 10 let. Od kuny lesní ji rozeznat podle čistě bílé náprsenky, která sahá až na přední končetiny. Kuna lesní má náprsenku menší a zbarvenou spíše dožluta.

Kuna lesní

Čím se živí?

Kuna žije většinou samotářsky. Za potravou se vydává až po setmění, živí se bobulemi, ovocem, bukvicemi, větším hmyzem, myšmi, drobnými hlodavci a menšími ptáky. Nepohrdne ani zbytky z kontejnerů, které je schopna roztahat po širokém okolí. Často plení ptačí hnízda a kolonie stromových netopýrů. Kuna se zdržuje ve svém teritoriu, které si označuje pomocí výkalů.

Jak kuna škodí?

V případě, že se vám kuna zabydlela v domě (nejčastěji na půdě), poznáte to podle typických, velmi zapáchajících výkalů a také podle nadměrného hluku v nočních a brzkých ranních hodinách. Kuny jsou schopny během krátké doby zlikvidovat velkou část střešní izolace, kabeláž a také půdu zaneřádit různými zbytky potravy. Často se stává, že se kuny uhnízdí v motorech aut, kde rozkousávají kabely.

Jak vyhnat kunu ze zahrady i obydlí

Pokud vaši zahradu a nebo obydlí navštívil nevítaný host jménem kuna, můžete ji vyhnat pomocí následujících rad.

  • Je vhodné pečlivě utěsnit vstupní otvory do domu. Nejvhodnější jsou odolné materiály, které kuny jen tak neprokoušou.
  • Do míst, které navštívila kuna je vhodné umístit chomáčky lidských vlasů a nebo psí srst, která kuny dokáže na nějaký čas odradit.
  • Na půdu můžete vyzkoušet umístit láhev se čpavkovou vodou, trus nějakého velkého predátora a nebo směs starých a velmi aromatických voňavek.
  • Pokud máte psa, můžete si být jistí, že kuna do jeho teritoria nevstoupí. V případě, že psa nemáte, je vhodné si jej občas půjčit od sousedů, aby si mohl teritorium označkovat.
  • Pomoci mohou i speciální odpuzovače kun, které automaticky mění kmitočet (na změnu zvuku si kuny nerady zvykají).
  • Odborníci doporučují umístit do půdních prostor halogenové svítidlo.

Krtek v zahradě - co s ním?

Jak na mravence v domě

Hlístice Nemaslug - zbaví vás slimáků

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies