Krevní banka pro psy

Nejen lidé, ale také zvířata potřebují novou krev, která jim může zachránit život… Díky tomu vznikla v České republice krevní banka pro psy. Kolik psích životů zachrání?

Pes

Psi mají 12 krevních skupin...

Narozdíl od lidí, kteří mají „pouze" 4 krevní skupiny, mají naši čtyřnozí psí mazlíčkové rovnou 12 krevních skupin. Univerzální je skupina DEA 1.1 minus, druhá nejuniverzálnější je krevní skupina DEA 1.1 plus.

Zajímavé je, že při první transfuzi krevní skupina u psa nerozhoduje, je důležitá až při druhé transfuzi. Pokud pes dostane krev neshodující se s jeho skupinou podruhé, může mu to způsobit vážné komplikace, které mohou v některých případech zapříčinit úhyn zvířete.

Kde nalezneme psí krevní banku?

První krevní banku nalezneme v Praze. O její vznik se zasloužil především MVDr. Vojtěch Novák z veterinární kliniky Jaggy Praha. Psí krevní banka prozatím dováží krev z Polska, do jakékoli ordinace se tato krev dostane během několika hodin. Vlastní odběry od dobrovolníků se prozatím v krevní bance neprovádějí, do budoucna se o nich uvažuje.

Daruj krev, daruješ život...

Nikdy nevíte, kdy bude právě Váš čtyřnohý mazlíček potřebovat transfuzi. Je váš pes zdravý a váží více jak 30 kilogramů? Pokud ano, nemeškejte a pomozte zachránit život! Jedna dávka odebrané krve může zachránit život dvou psům. Zdravému psovi lze odebrat 250 až 500 ml krve, odebrané množství je závislé na jeho hmotnosti. Psa odběr takového množství neohrozí, za dobrovolnictví navíc nabízejí veterinární ordinace různé výhody - například krmivo, finanční odměnu nebo preventivní prohlídku zdarma.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies