Křenové dobroty

Křen je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny, přesto jej máme obvykle na talíři jen jako dip k vařeným uzeninám. S křenem se přitom dají dělat hotové zázraky! Vyzkoušejte křenovou omáčku, pomazánku, salát nebo třeba kapra na křenu!

Křen

Křenová omáčka

Ingredience

2 lžíce nastrouhaného křenu, 30 g másla, 30 g hladké mouky, ¼ l vývaru, 50 ml zakysané smetany, 1 žloutek, cukr, sůl, citrón.

Postup přípravy

Na másle zlehka opražíme mouku, zalejeme vývarem, přidáme křen a krátce povaříme. Dochutíme solí, cukrem a několika kapkami citrónu. Nakonec přimícháme smetanu a žlutek. Křenová omáčka je vynikající k rybě a zveřině, hodí se ale i k jakémukoliv jinému masu.

Křenová pomazánka

Ingredience

250 ml smetany, 40 g polohrubé mouky, žlutek, dvě lžíce nastrouhaného křenu.

Postup přípravy

Ve vodní lázni smícháme smetanu s moukou, dokud směs nezhoustne. Nevaříme. Ke konci přidáme žloutek, nastrouhaný křen a kousek másla. Necháme zchladnout. Výborné na opečených toastech.

Křenový kapr

Ingredience

4 podkovy kapra, česnek, sůl, kmín, máslo, dvě lžíce nastrouhaného křenu, 250 ml šlehačky.

Postup přípravy

Podkovičky kapra potřeme česnekem utřeným se solí a posypeme kmínem, vložíme do máslem vymazaného pekáče a na patnáct minut dáme péct do trouby. Mezitím si smícháme šlehačku s nastrouhaným křenem, touto směsí kapra zalijeme a dáme na pět minut zpátky do trouby. Pak plamen vypneme a necháme deset minut dojít. Podáváme s bramborem.

Křenové rolky s lososem

Ingredience

10 plátků uzeného lososa, 200 g smetanového sýra, 50 g měkkého tvarohu, 30 g strouhaného křenu, lžička hořčice, sůl, pažitka.

Postup přípravy

Vyšleháme sýr s tvarohem, přidáme nastouhaný křen, hořčici a špetku soli. Směsí naplníme plátky uzeného lososa, stočíme do ruličky a svážeme pažitkou. Lososa lze samozřejmě vyměnit i za levnější variantu, třeba šunku, doporučujeme však vždy uzenou - drží lépe pohromadě a je chuťově výraznější. Podáváme s opečeným toastovým chlebem nebo opečenými bagetkami.

Bramborový salát s křenem

Ingredience

500 g brambor, 3 větší karotky, 3 jablka, jeden středně velký celer (150 g), 200 ml zakysané smetany, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce strouhaného křenu, sůl, pepř, vinný ocet, citrónová šťáva.

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Oloupaný celer a karotku uvaříme v osolené a okyselené vodě a obojí nahrubo nastrouháme a přidáme k na kostičky nakrájeným bramborům. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a taktéž nastrouháme. Zakapeme citrónovou šťávou, přidáme směs křenu, smetany a majónézy. Osolíme, opepříme a necháme v chladu uležet. Salát je výborný jako příloha k pečenému masu.

Křen - co dělat, aby dlouho vydržel

Připravujeme slané toasty 3x jnak

Tipy na chutné předkrmy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies