Krásy lilií

Lilie jsou symbolem čistoty a něžné krásy, zejména ty s bílými květy. Podle antické historie vznikly lilie z mateřského mléka bohyně Héry. Možná na tom něco pravdy bude, protože domovem lilií je právě Středomoří.

Lilie

Symbolická květina

Kromě Středomoří jsou domovinou lilií také Izrael a Libanon. Už dávné civilizace používali lilie při různých slavnostech a obřadech. Lilie bělostná byla už 2500 let před naším letopočtem vytesána do královského trůnu v Egyptě. Květy lilií na freskách zdobí stěny paláce Knosos na Krétě.

Jsou všude po světě

Existuje asi stovka původních druhů lilií. V Evropě najdeme deset druhů, Amerika se může pochlubit třiceti druhy a střední a východní Asie šedesáti druhy těchto krasavic. Mezi nejzajímavější druhy patří Lilium arboricola ze severního Vietnamu. Tato lilie roste na stromech, ve společenstvu orchidejí a kapradin. Její květ má zelenou barvu, v Evropě potěšil svým květem pouze jedenkrát.

Co liliím svědčí?

Liliím dělá dobře slunné, vlhké prostření s lehkou, propustnou půdou a dostatek živin. Pokud budou v mokré těžké půdě, mohou cibule lilií hnít a budou mít problém přežít zimu. Prodejce lilií by měl upozornit na to, která půda bude pro daný druh lilie vhodná. Evropské druhy mají rády zásaditou, tedy vápenitou půdu. Americké, himálajské a japonské lilie vyžadují půdu kyselou. Čínským druhům svědčí neutrální půda.

Pečujte o cibulky

Péče u cibule je základem úspěšného pěstování krásných lilií. Cibule jsou složeny z volných šupin, ty přisedají na pevné vřeteno nebo podpučí. Z cibulky vyrůstá stonek s listy. Když cibule koupíte suché, s poškozenými kořeny nebo bez nich, vložte je do rašeliny na celou zimu. Zasaďte je až na jaře a to 2x až 3x hlouběji než je jejich délka.

Pěstování lilií

Na výběr jsou kříženci lilií i šlechtěné odrůdy. I tvar květů se liší podle odrůdy. Květ lilie může být miskovitý, trubkovitý, trubánkovitý a široce rozevřený. Barvy lilií jsou všelijaké, kromě modré snad najdete všechny barvy. Vyberte si podle toho, co se vám líbí, nebo podle toho jakou půdu můžete lilii nabídnout. Cibulky lilií saďte raději po skupinách, ať jejich květy pěkně vyniknou.

Chcete je přesadit?

Nepřesazujte lilie příliš často, nemají to rády. Před přesazováním si vždy připravte půdu. Nejlepší je lilii přesadit, až má několik dceřiných cibulek. Bývá to často mezi čtvrtým a osmým rokem, lilie v této době přestává kvést. Po přesazení místo překryjte listím, rašelinou nebo kompostem. Překrytím zabráníte výkyvům ve vlhkosti, teplotě a zabráníte růstu plevelů. Na jaře lilie hodně zalévejte.

Po odkvětu

Zasychající květy vždy odstraňujte, jinak bude rostlina vynakládat sílu na tvorbu semeníků. Suché, žluté lodyhy odřežte těsně nad zemí, aby se nedostala voda až do cibule.

Léčivá síla lilie

Liliím je již od středověku připisována léčivá moc. Naložené okvětní lístky v olivovém oleji se používaly k léčbě popálenin a vysoké horečky. Později lilie léčila také nervové poruchy, křečové žíly a mor. Využívala se i cibule, tedy spíš hořká šťáva z cibulek. Působila na zimnici, šupiny cibulek pak ulevily od otoků.

Choroby a škůdci lilií

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies