Krásné kočičí stáří…

Každý milovník kočičích mazlíčků se jednou bude muset vyrovnat s tím, že jeho dlouholetý přítel zestárne. Dopřejte mu klidné a spokojené stáří. Jsme tu od toho, abychom vám poradili.
Kočka

Kočičí věk – jak je stará?

Kočky se bez problémů dožívají věku nad 10 let. V některých výjimkách se dožijí dokonce dvaceti let. Délka života kočky se odvíjí také od vaší péče o ní. Pokud kočičce dopřejeme vše potřebné, můžeme její stáří prodloužit i o několik let. Až na kočku přijde stáří, poznáte to. Postupem času bude upadat její zájem o hru, její tělo nebude natolik pohyblivé jako dříve. Také bude věnovat mnohem více času spánku, staré kočky také mnohem méně žerou.

Vhodná kočičí strava

Starší kočka potřebuje dostatek zdraví prospěšných živin, aby zůstala co nejdéle fit. Trh nabízí speciální krmiva pro kočky seniory, která obsahují vše potřebné pro vašeho mazlíčka. O vhodné stravě se můžete poradit s veterinářem, který vám řekne vše, co je nutné vědět. Pokud vaše kočka v mládí milovala pamlsky, nyní se jim raději vyhněte. Tak jako u lidí, i kočičí chrup je ve stáří mnohem náchylnější a citlivější.

Teplý a bezpečný pelíšek

Stejně tak jako vhodnou stravu, stárnoucí kočka potřebuje také suchý a útulný pelíšek, kam se může vracet. Mnohdy mají starší kočky problémy s klouby a dělá jim problém například vyskočit na parapet, kde si v mládí tak často rády lebedily. Pomozte s tím kočičce a pokuste se udělat kompromis například tím, že její pelíšek přemístíte na jiné, nižší místo. Jestli se jí nebude nové místečko zamlouvat, k dostání jsou speciální schůdky, které budou pro kočku velmi pohodlné a praktické.

Kočka – péče o tělo

Starší kočky jsou méně ohebné a všichni dobře víme, jak důležitá je pro ně hygiena. Jestliže si kočička nemůže očistit některé části těla, na které už nedosáhne, je třeba jí v tom pomoci. Nezapomeňte také pravidelně kartáčovat kožíšek a čistit uši, můžete tak předejít mnohým zdravotním problémům.

 

Staré kočky milují masáže. Jestliže kočce jednou za čas dopřejete jemnou masáž, určitě vám za to bude vděčná.

Kočka – nemoci stáří

Přes veškerou vaši péči se může stát, že se u kočky projeví nemoci stáří. K nejčastějším projevům patří problémy s chrupem, zrakem, sluchem a klouby. Některé staré kočky mají sklon onemocněn cukrovkou, dýchacími problémy, ale výjimkou nejsou ani nádorová onemocnění, která se nedají vyléčit.

Když kočka umírá

Ztráta kočičího přítele je pro každého velmi smutnou událostí, která jej může hluboce zasáhnout. Mnoho lidí si po takové ztrátě pořídí malé koťátko, které jim do života přinese mnoho nových radostí.

 

Mnoho koček vytuší svou smrt a často se těsně před skonáním uchýlí do ústraní, někam, kde budou moci samy a v klidu odejít. Tak je tomu v lepším případě. Co ale dělat, když se kočka trápí bolestmi? Nejlepším řešením je zvážit, zdali by nebylo vhodné její trápení ukončit. Uspání probíhá tak, že kočka dostane injekci, která na ni působí stejně, jako celková anestezie na člověka. Lze předpokládat, že to pro těžce nemocnou kočku může být vysvobozením.

 

Budete-li chtít, veterinář vám umožní prožít poslední minuty po boku kočičky.

 

Děti často nesou smrt domácího mazlíčka velmi těžce. Pokud je tomu tak i ve vašem případě, můžete zařídit hrobeček, který společně budete navštěvovat. Děti tak lépe překonají smutek, protože budou mít kam jít.

Spokojené kočičí stáří

To, že jednou náš milovaný kočičí přítel odejde, teď raději nechme stranou. Důležité je poskytnout kočce tu nejlepší péči, aby mohla prožít spokojené a bezstarostné stáří…

Další zajímavé články

Potraviny nebezpečné pro vaše zvířecí mazlíčky

Kočičí grimasy - co jen vám chce říct?

Rekordmani z říše zvířat

Psí móda - speciální boty pro psy

Dilema - kocour nebo kočka?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies