Krásné i vzhůru nohama

Pěstovat rostliny v květináčích, které jsou postavené na okenním parapetu, je klasika. Vyzkoušeli jste ale někdy pěstovat rostliny vzhůru nohama? Ne není to žert, opravdu to jde! O tom, jak pěstovat rostliny vzhůru nohama si povíme právě v dnešním článku.

Muškát zavěšený vzhůru nohama

Jaké rostliny lze pěstovat vzhůru nohama?

Jinak, než klasicky (tzn. v květináči postaveném na okenním parapetu), lze pěstovat všechny pokojové, balkónové rostliny, včetně bylinek a zeleniny. Jediné co k jejich pěstování budete potřebovat, je kvalitní pěstební substrát určený pro daný druh rostliny a speciální květináč nebo-li závěsný vak.

Speciální závěsné vaky a jejich výhody

Speciální závěsné vaky, které umožňují pěstování rostlin vzhůru nohama, jsou na trhu se zahrádkářskými potřebami poměrně novinkou. Mezi jejich hlavní výhody patří netradiční vzhled, úspora místa (zavěšují se na strop, ušetří tak místo na okenním parapetu), možnost pojmout až 18 litrů pěstebního substrátu a nebo sesadit i více sazenic najednou, dále také schopnost lépe prohřívat pěstební substrát (to oceníme zejména při pěstování zeleniny na balkóně – např. paprik nebo rajčat) nebo schopnost lépe zavlažit kořeny a vyživit rostliny.

Nevýhody závěsných vaků

Nevýhodou závěsných vaků je především to, že ne každé rostlině pěstování vzhůru nohama prospívá. Pokud dané rostlině tento způsob nevyhovuje, projevuje se to zejména tím, že se jí ohýbají kořeny směrem dolů a stonky zase směrem nahoru. Zpozorujeme-li tento jev, je vhodné rostlinu přesadit do klasického květináče. Další nevýhodou závěsných vaků je jejich cena – ta se pohybuje okolo 200 Kč za jeden vak. Chcete-li ovšem pěstovat rostliny netradičně, uspořit místo v bytě či na balkóně, tak se investice do speciálních závěsných vaků rozhodně vyplatí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies