Krása modrých orchidejí

Také vás zaujaly orchideje modrofialové barvy? Pokud jste se rozhodli je doma pěstovat, přečtěte si, jak na to. Potřebují totiž mnohem více péče než ostatní rostliny.

Modrá orchidej

Na světě existuje mnoho druhů orchidejí a každý z nich je jinak náročný, potřebuje jinou péči a jiné podmínky. Modrá orchidej, tzv. vanda patří k nejnáročnějšímu typu orchideje, a proto by si ji neměli pořizovat ti, kteří často cestují, byť třeba na pouhé dva dny. Tato rostlina vyžaduje každodenní péči, a kdo tuto péči rostlině nemůže dopřát, ať raději vybírá z jiných druhů.

Domovinou orchidejí jsou tropické pralesy a je tedy třeba jim dopřát přibližně stejné podmínky. Teploty v místnosti, kde modrou orchidej pěstujeme, by se měly pohybovat okolo 20°C a neměly by příliš kolísat ani přes noc a ani v zimním období. Je-li teplota přes den vyšší, orchideje ji snesou, ale neměly by být sluneční výhni vystaveny po celý den.

Ze všeho nejdůležitější ovšem není teplota a také dostatek světla, které prospívá krásným květům, nýbrž pravidelnost zálivky a také typ zeminy. Mnoho začínajících pěstitelů by zde mohlo udělat nevratnou chybu, a to chovat se k orchideji jako k pravé tropické rostlině, která potřebuje vydatnou zálivku. V tomto případě se totiž nejedná o množství vody, ale o pravidelné rosení.

Orchidej nesázíme do žádného substrátu, maximálně ji upevníme v mechu či v jakékoli nádobě. Její kořeny by brzy uhnily, a proto se ani nezalévá. Modrou orchidej pouze rosíme, přesněji rosíme jen její kořeny. Jednou za týden jí ale dopřejeme vydatnější koupel. Kořeny rostliny ponoříme do vody a necháme ji v ní stát několik hodin. Poté ji vyjmeme a necháme oschnout. Dvakrát za měsíc do koupele přidáme i vhodné hnojivo.

Modrá orchidej má ráda měkkou vodu, nejlépe dešťovou, kterou můžete nachytat do nádoby na parapetu nebo do sudu na zahradě. Pokud takovou možnost nemáte a z kohoutku vám teče tvrdá voda, převařte ji a nechte vychladnout.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies