Krása magnolií

Právě teď se můžeme těšit z krásných a voňavých květů magnolií. Možná ji máte ve své zahradě, nebo kolem ní každý den procházíte v parku při cestě do práce. Zkuste jít pomaleji či se úplně zastavit a pokochat se její krásou, které netrvá zrovna nejdéle.

Magnólie šácholan

Magnolie čili šácholan

U nás se těmto krásným dřevinám říká šácholan. Proč? Protože květ svým tvarem připomíná šišku a té se říkalo šách. Jinak magnolie vděčí svému jménu francouzskému odborníkovi Pierru Magnola. Své krásné jméno dostala již v 17. století.

Je známo asi osmdesát druhů magnolií, převážně se vyskytují v Asii a Severní Americe. Rostou volně, ale u nás se pěstují hlavně jako okrasné dřeviny v parcích a v zahradách. Většinou se v zahradách kocháme velkými růžovými květy mezidruhového křížence magnolia x soulangeana. Oblíbená je také varianta s bílími květy Magnolia Stellata a s fialovými květy Magnolia lilioflora.

Zásady pěstování

Pěstování všech rostlin vyžaduje dodržování určitých zásad, i magnolie tedy vyžaduje své. Jako většina rostlin si potrpí na dostatek světla, ale nesnese přímé slunce. Příliš stínu je ovšem také na obtíž, protože tady bude magnolie velice málo kvést. Jaká půda bude vyhovovat? Mladé rostliny vyžadují spíše půdu kyselou, pokud jde o starší rostlinu, nejlepší bude vlhká, humózní a vzdušná půda. Magnoliím nesvědčí půdy jílovité, vápenaté a slínovité.

Kdy magnolii vysadit

Nejlépe uděláte, když tuhle krásku vysadíte ještě před rašením, s kořenovým balem. Co se týče magnolií pěstovaných v kontejnerech, ty můžete vysazovat během celého roku. Při sázení a přesazování dávejte velký pozor, ať neporušíte dužnaté kořeny. Magnolie nemají se zakořeněním témeř žádný problém, ale v prvních letech jsou citlivé na nízkou teplotu.

Léčivá magnolie

Vědci dokázali, že magnolie obsahuje látky, které si hravě poradí s rakovinnými buňkami, dokáží je zničit. Kůra magnolie se už po staletí používá v tradiční čínské medicíně. Čínané z kůry připravují čaj, který má silné desinfekční účinky.

Krásné magnolie tedy nejen, že lehodí našemu oku, ale také našemu zdraví.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies