Krajové speciality ze západních Čech – 2.díl

Připravte si společně s námi tradiční pokrmy ze západních Čech, kterými jsou například kynutý bramborák zvaný Hluchec, ubrouskové knedlíky nebo pivní štrúdl s jablky. Kterou z těchto specialit vyzkoušíte právě vy?

Štrůdl

Kynutý bramborák, nebo-li Hluchec

Budeme potřebovat 500 gramů uvařených a oloupaných brambor, 500 gramů syrových oloupaných brambor, 200 gramů uzeného vepřového bůčku, 125 mililitrů mléka, 50 gramů droždí, 2 vejce, 4 polévkové lžíce hladké mouky, 1 polévkovou lžíci cukru, majoránku, sůl, pepř, česnek a sádlo na vymazání plechu.

Do větší mísy nastrouháme najemno vařené i syrové brambory. Ze syrových brambor vytlačíme přebytečnou vodu. Ve vlažném mléce s trochou cukru si připravíme z droždí kvásek. Po vzejití přidáme kvásek do mísy k nastrouhaným bramborám. Přidáme na kostičky nakrájený uzený bůček, vejce, hladkou mouku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.

Středně velký pekáč vymažeme sádlem, nalijeme do něj těsto a necháme jej dobře vykynout.

Po vykynutí jej na povrchu omastíme sádlem, vložíme do trouby předehřáté na 200°C a upečeme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem nebo kysaným zelím.

Ubrouskové knedlíky

Budeme potřebovat 5 – 6 žemlí, 250 mililitrů mléka, 60 gramů hrubé mouky 2 vejce, sůl a trochu másla.

Žemle nakrájíme na malé kostičky a necháme je trochu oschnout. Poté je vložíme do mísy, zalijeme mlékem, přidáme dva žloutky a osolíme. Necháme chvilku odležet, aby se žemle dostatečně nasákly mlékem. Přidáme mouku a rozpuštěné máslo. Z bílků s trochou soli vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do připraveného těsta. Dobře promícháme a rozdělíme na dvě poloviny.

Do čisté, vlhké a vyždímané utěrky vložíme polovinu těsta, opatrně z něj vytvoříme knedlík a konce utěrky zavážeme provázkem. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 10 minut z každé strany. Po vyjmutí necháme chvíli odpočinout, vyjmeme z utěrky a ještě teplé je nakrájíme na plátky.

Pivní štrúdl z jablky

Budeme potřebovat 350 gramů hladké mouky, 200 ml piva, 100 gramů tuku, 80 gramů cukru, 1/4 balíčku prášku do pečiva, 1 vejce a špetku soli.

Náplň: 400 gramů jablek, 100 gramů cukru, 50 gramů rozinek, 50 gramů vlaškých nebo lískových oříšků, 50 kandovaného ovoce a mletou skořici.

Do větší mísy vložíme prosátou mouku, pivo, změklý tuk, vejce, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice alespoň na hodinu odležet. Mezitím si připravíme náplň. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo na struhadle.

Po odležení těsto vyjmeme, rozválíme na pomoučeném vále na cca 3 mm silnou placku a rozpůlíme. Do každé půlky dáme polovinu nastrouhaných jablek, posypeme rozinkami, kandovaným ovocem, nasekanými oříšky, cukrem a skořicí. Zavineme, vložíme na plech, povrch závinu propícháme vidličkou nebo špejlí a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Po upečení potřeme pivem a posypeme moučkovým cukrem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies