Krajové speciality ze západních Čech

Pro západní Čechy je typický plzeňský guláš z hovězího masa, šumavská bramboračka s houbami a také chodské koláče plněné tvarohovou, makovou a povidlovou nádivkou. Recepty na tyto zajímavé pochoutky ze západních Čech naleznete v dnešním článku.

Liška obecná

Plzeňský guláš

Budeme potřebovat 400 gramů předního hovězího, 300 mililitrů vývaru, 3 větší cibule, 40 gramů rostlinného tuku, 50 gramů nakládané kapie, 50 gramů celeru, 25 gramů hladké mouky, 50 gramů slaniny, 1 vařené vejce, 1 stroužek česneku, papriku mletou sladkou, mletý pepř a sůl.

Do většího hrnce vložíme tuk a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme očištěné a na kostičky nakrájené hovězí maso, zaprášíme sladkou mletou paprikou a za stálého míchání maso osmahneme ze všech stran. Přidáme pepř, utřený česnek, sůl a polovinu hovězího vývaru. Necháme dusit. Když je maso měkké, přidáme druhou polovinu vývaru, krátce povaříme a nakonec zahustíme moukou (případně chlebem). Na talíři dozdobíme orestovanou slaninou, vejcem a nakrájenou kapií s celerem.

Šumavská bramboračka

Budeme potřebovat 4 velké brambory, 1,5 litru vody, 200 gramů hub (čerstvých, nebo sušených), 200 gramů kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 větší cibuli, tuk (sádlo), majoránku, sůl, mletý pepř, kmín a petrželovou nať.

Oloupané brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na středně velké kostičky. Do většího hrnce vložíme trochu sádla, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou, přidáme brambory a kořenovou zeleninu. Osolíme, přidáme kmín a vaříme, dokud brambory nezměknou. Ke konci vaření přidáme nasekanou petrželku, nakrájené houby, majoránku a mletý pepř. Po pěti minutách odstavíme z plotny a ihned servírujeme.

Chodské koláče

Budeme potřebovat 300 gramů hladké mouky, 200 mililitrů mléka, 120 gramů másla, 100 gramů hrubé mouky, 80 gramů krupicového cukru, 3 žloutky, 25 gramů droždí, sůl, oloupané mandle, rozinky, 1 vejce a tuk na vymazání plechu.

Droždí rozmícháme s jednou lžící cukru, třemi lžícemi vlažného mléka a jednou lžící mouky. Poprášíme moukou a necháme vykynout. Do větší mísy si mezitím prosejeme hladkou mouku se solí, přidáme krupicový cukr, žloutky a rozehřáté máslo. Následně přidáme vykynutý kvásek a trochu vlažného mléka. Vytvoříme vláčné těsto, které jemně zaprášíme moukou a necháme přikryté na teplém místě vykynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly a z každého vytvoříme bochánek. Každý bochánek lehce rozválíme na pomoučeném vále do tvaru velkého koláče. Vložíme na vymazaný plech, prsty upravíme tvar koláčů tak, aby byl jejich střed tenčí a okraje vyšší a hrubší. Poté je plníme nádivkami (povidlovou, tvarohovou a makovou) a to tak, že do středu koláčů umístíme makovou nádivku, následně do kruhu tvarohovou a nakonec povidlovou nádivku. Tvarovou nádivku na koláčích posypeme rozinkami, makovou a povidlovou nádivku oloupanými a nasekanými mandlemi.Necháme ještě chvíli kynout. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C dokud okraje nezezlátnou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies