Krajové speciality ze severní Moravy

Mezi tradiční pokrmy severní Moravy patří například valašská kyselica, řízek Ondráš nebo velmi oblíbené klobásníky. Recepty na tyto zajímavé krajové speciality naleznete v dnešním článku.

Klobásky, maso, zelenina

Valašská kyselica se smetanou

Budeme potřebovat 1 balení kyselého zelí, 2 až 3 předem uvařené větší brambory, 1 větší pikantní klobásku nebo kousek uzeného masa, sladkou smetanu na vaření, 1 menší cibuli, 2 až 3 stroužky česneku, vegetu, ocet, bobkový list, nové koření, sůl, cukr a pepř.

Zelí vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Je-li moc kyselé, vložíme jej do hrnce bez šťávy. Přidáme bobkový list, nové koření, česnek, sůl, pepř a vaříme na mírném ohni přibližně půl hodiny.

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme, přidáme na kostičky nakrájenou klobásku nebo uzené maso a osmahneme. Poté přidáme k zelí. Do kyselice přidáme také uvařené, na kostičky nakrájené brambory a zahustíme ji smetanou. Dochutíme solí a pepřem, případně také vegetou, cukrem nebo octem.

Řízek Ondráš

Budeme potřebovat 4 vepřové řízky (z pečeně či krkovice), 500 gramů brambor, 100 mililitrů horkého mléka, 1 vejce. 3 až 4 lžíce hladké mouky, 4 až 6 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, olej na smažení, sůl a čerstvě mletý pepř.

Vepřové řízky mírně naklepeme, osolíme, opepříme a necháme odležet. Mezitím si připravíme těsto na bramboráky. Oloupané, najemno nastrouhané a mírně šťávy zbavené brambory smícháme s moukou a vejcem, přidáme horké mléko a dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Vzniklé těsto by mělo mít tužší, avšak hustší konzistenci.

Vepřové maso uprostřed nařízneme, vložíme do něj plátek šunky a sýra a zprudka osmahneme z obou stran na rozpálené pánvi. Poté maso na chvilku odložíme na talíř.

Na stejnou pánev nalijeme trochu oleje a vlijeme naběračku bramborového těsta. Trochu rozetřeme a doprostřed vložíme předem mírně osmahnutý řízek a zalijeme další naběračkou bramborového těsta. Smažíme z obou stran do červena. Nakonec hotový řízek krátce zapečeme v rozpálené troubě, aby byl křupavý.

Klobásníky s kysaným zelím

Budeme potřebovat 4 větší pikantní klobásy, 500 gramů hladké mouky, 20 gramů droždí, 2 žloutky, mléko, 3 polévkové lžíce oleje, 3 polévkové lžíce piva, sůl a vejce nebo sádlo na potírání.

Ve větší míse smícháme hladkou mouku se solí, třemi lžícemi oleje, třemi lžícemi piva a kváskem z droždí a mléka. Vypracujeme vláčně těsto, které necháme dobře vykynout. Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále a doprostřed vložíme pikantní klobásky. Zavineme stejným způsobem, jako klasický závin.

Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Během pečení klobásníky potíráme sádlem nebo žloutkem. Po upečení necháme vychladnout a následně krájíme na porce. Podáváme s kysaným zelím.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies