Krajové speciality z jižních Čech – 2.díl

V minulém díle krajových specialit z jižních Čech jsme vám představili recepty na jihočeskou cmundu, kapří polévku s žemlovými noky, bosáky a borůvkový žahour. V dnešním díle vám poradíme, jak si připravit kapří hranolky, jihočeskou kulajdu nebo zapékané brambory s cibulí a slaninou.

Polévka

Hranolky z kapřích filet

Budeme potřebovat 500 gramů kapra (filety), 100 gramů hladké mouky, čerstvou petrželku, olej, česnek, sůl a pepř.

Kapří maso nakrájíme na nudličky, které budou přibližně stejně velké nebo trochu větší, než klasické bramborové hranolky. Okořeníme je česnekem, petrželkou, pikantním kořením (například chilli) a zakápneme olejem. Dobře promícháme a vložíme na hodinu až dvě do lednice, aby se maso dobře odleželo. Poté je z lednice vyjmeme, obalíme v mouce a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s brambory nebo zeleninovým salátem.

Tradiční jihočeská kulajda

Budeme potřebovat 6 větších brambor, 1 hrst čerstvých (mražených) hub, 4 vejce, 1 hrnek zakysané smetany, Ocet, bobkový list, hladká mouka na zahuštění, nové koření, kmín, čerstvý nasekaný kopr.

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Houby očistíme, nakrájíme na větší kousky a společně s nakrájenými bramborami vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme nové koření, bobkový list, kmín, sůl a pepř. Vaříme přibližně 20 minut. Když jsou brambory měkké, polévku mírně zahustíme moukou rozmíchanou v hrnku se zakysanou smetanou. Dochutíme octem, solí a pepřem dle chuti. Nakonec přidáme do polévky vejce a čerstvě nasekaný kopr. Po pěti minutách odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou „dojít“. Jihočeskou kulajdu podáváme s čerstvým pečivem.

Jihočeské zapékané brambory se slaninou

Budeme potřebovat 500 gramů brambor, 100 gramů anglické slaniny, 100 gramů tvrdého sýra, 4 větší cibule, 3 vejce, 20 mililitrů smetany, majoránku, sůl, pepř a hladkou mouku.

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na tenké plátky. Větší pekáček vymažeme tukem, dno poklademe plátky slaniny a následně pokládáme vrstvu nakrájených brambor, cibule a sýru nakrájeného na kostičky. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a nakonec zalijeme směsí ze smetany, rozšlehaných vajec a lžíce hladké mouky. Zakryjeme pokličkou a pomalu pečeme ve středně vyhřáté troubě po dobu cca 45 minut. 10 až 15 minut před koncem pečení odebereme z pekáčku poklop, aby se nám na povrchu vytvořila křupavá kůrka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies