Krab obecný žije samotářsky

Krabi, kteří se při odlivu nestačí včas vrátit do moře, se často stávají kořistí krys. Na pobřeží Severní Ameriky je často loví í mývalové. Krab obecný žije samotářským způsobem života...

Krab

Rozšíření a způsob života kraba obecného

Krab obecný žije samotářským způsobem těsně při hranicích přílivu. Před uschnutím se krabi obecní chrání tak, že zalézají pod kameny nebo hromady chaluh vyvržených na břeh nebo hledají útočiště ve štěrbinách mezi skalami. Krab obecný je jedním z mořských druhů, který může žít i ve smíšené slané a sladké vodě. Domovem kraba obecného je severní část Atlantského oceánu od pobřeží Nové Anglie po Středozemní moře.

Latinský název

Carcinas maenas

 

Krab obecný - potrava

Potravou pro kraby jsou téměř všichni živí i mrtví menší živočichové, červci, korýši, měkkýši, ryby a jiní krabi ( i stejného druhu). Potravu si krab nejprve klepety roztrhá na malé kousky, které si potom podává do úst složitým ústrojím, které tvoří šest párů článkovitých orgánů. Jak krab obecný žere, tak stále roste.

 

 

 

Rozmnožování krabů je velmi složité

Samice kraba obecného může být oplozena pouze v určitou, poměrně dosti omezenou dobu, která nastává krátce po svlékání, dokud je její krunýř ještě měkký. Jakmile se samice kraba obecného zbaví starého krunýře, samec ihned vystříkne semeno do jejího těla, kde zůstává uchováno, dokud se v těle samice nevytvoří vajíčka. Teprve pak dochází k oplodnění.

Oplozená vajíčka pak visí přichycena zvláštní lepkavou hmotou pod zadečkem samice. Po určitém čase se z vajíček vylíhnou průhledné, malým garnátům podobné larvy, které mají mezi očima dlouhý výrustek. Larvy zvané zoea žijí po několik týdnů jako součást planktonu. Z těch, které se navzájem nepožerou, vyrostou larvy, které se již částečně podobají dospělým krabům. Ty klesnou na mořské dno, kde se krmí a rostou. Průměrná doba inkubace, než se z vajíček vylíhnou aktivně plovoucí larvy trvá přibližně 12 až 18 týdnů.

Krab obecný – ochrana, průměrný věk

Krab obecný je díky své vytrvalosti a obratnosti velice přizpůsobivý různým podmínkám, a proto je dosud poměrně běžně spatřován.

Zajímavosti ze světa krabů

  • Růst kraba závisí na potravě. Jelikož jeho tvrdý krunýř růst nemůže, odehrává se růst po etapách. Vždy po určitém čase svlékne krab starý, malý krunýř a místo něho mu naroste nový, měkký.
  • Pohyb stranou, typický pro kraba obecného, je velmi efektivní. Krab obecný se pohybuje mnohem rychleji než některé jiné druhy mořských krabů nebo humrů.
  • Krabi, kteří se při odlivu nestačí včas vrátit do moře, se často stávají kořistí krys. Na pobřeží Severní Ameriky je často loví í mývalové.
  • Mezi další druhy krabů patří také krab červený (výskyt zejména na Christmas Island - tzv. Vánočním ostrově) nebo krab pobřežní.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 26 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies