Kostival lékařský (Symphytum officinale)

Kostival má spoustu jiných názvů - Kostihoj lékařský, černý kořen, rachytka, medunice, kobylí mléko, Větší svalník, chropáč, trudovatník, valikost a černé koření. Rozšířil se po celé Evropě a u nás ho najdete především v křovinách blízko potoků a řek, v příkopech či na jiných vlhkých místech (v houští, na polích).

Kostival lékařský

 

Kostival je vytrvalá bylinka, která může dorůst až do 1 metru. Má černý oddenek s bělavou vnitřní částí. Oddenek se v zemi přeměňuje na silné postranní kořeny. Lodyha se nahoře různě větví a zdobí ji drsné chloupky. Má podlouhlé listy, které se zužují do řapíku. Bylina kvete od června do září. Její květy visí směrem dolů a mají bílou, nažloutlou, růžovou či fialovou. Koruna květu je zvonkovitě válcová a pětizubá.

 

Sběr

 

Sbírá se kořen a v některých případech i nať. Kořeny se sbírají většinou na jaře, ještě než začne období vegetace. Pokud si je budete chtít nasbírat na podzim, raději si pro ně zajděte v září či říjnu. Kořeny musíte nejprve omýt a rozpůlit. Takto je nechte vysušit na slunci či na nějakém teplém a suchém místě, kde ale teplota nesmí překročit 45 °C. Droga nevoní a má spíše svíravou a trochu nahořklou chuť. Při rozkrojení musí být bílé barvy.

 

Zázračný čaj z kostivalových kořenů

 

Ten si můžete připravit ze 2 čajových lžiček najemno nařezaného kořene. Nechte jej přes noc vyluhovat ve studené vodě (0,5 l) a ráno směs zahřejte a sceďte. Tento čaj byste měli pít po malých doušcích. Denně vypijte 2 - 4 šálky. Tento denní rituál by však neměl trvat déle než 3 měsíce.

 

Čaj pomáhá při poruchách trávících orgánů, při onemocnění ledvin, při zánětu pohrudnice či při tuberkulóze kostí. Doporučuje se užívat v případech, kdy vás trápí průjem, úplavice, zahlenění dýchacích cest, křeče v žaludku, při bronchitidě, kašli nebo při vzniku dvanácterníkových či žaludečních vředů. Pomáhá léčit i pohmožděniny a zlomeniny.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies