Korat – svéhlavá thajská kočka

Korat znamená štěstí – nevěsty v Thajsku proto vždy dostávaly několik těchto koček. Štěstí může přinést i vám – Korat je jedním z mála plemen, které se rádo učí novým pokynům a brání svého pána skoro jako pes.
Korat, kočka

Původ plemene Korat

Plemeno Korat pochází z Thajska, kde mu říkají si-sawat, což znamená „plod savatu“. Zbarvením kočka připomíná právě tento plod. Protože je koček tohoto druhu velmi málo, je zakázáno křížit je s jakýmikoliv jinými kočkami. Lidé v Thajsku věří, že Korat přináší štěstí, proto je neprodávají ani nekupují – smějí se pouze darovat. O plemene se můžete dočíst v tzv. Knize o básní a kočkách, která je pečlivě střežena v Národním muzeu v Bangkoku.

 

Plemeno vzniklo údajně někdy ve 14. století, do Evropy se dostalo až koncem 19. století. Oficiálně bylo uznáno až v roce 1966.

Tělo Korata

Korat připomíná stavbou svého těla siamské kočky. Zvláštní je, že přední nohy jsou kratší než zadní, záda jsou proto skloněná. Ocas je mohutný, tělo působí celkově silným dojmem. Typický je srdcovitý tvar hlavy, nos připomínající lví čenich a zakulacené uši. Tlapky jsou kulaté. Hmotnost se pohybuje od 2 do 4,5 kg.

Srst a péče o ni

Srst Korata je krátká, ale velmi hustá, obvykle stříbřitě modrého zbarvení. Srst se doporučuje denně pročesávat rukou v rukavici. Zároveň je třeba provádět pravidelná opatření proti virovým infekcím. Protože je téměř bez podsady, nesnáší Korat přílišné chladno.

Charakter kočky

Korati jsou přítulné, hravé a inteligentní kočky – naučit je můžete i aportovat. Jsou jedním z mála plemen, které mají radost z učení a výcviku. Potřebují ale, aby si jich někdo neustále všímal, jinak jsou žárlivé. K novým kočkám i psům přineseným domů se nechovají zrovna přátelsky – považují je za konkurenci a nepřátele. Špatně snáší také hluk.

Další zajímavá kočičí plemena

Nejroztomilejší dárek - britská stříbřitá kočička

Bombajská kočka (Bombay cat)

Kočičí plemena vhodná do bytu

Americký bobtail


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies