Kompost vytvořený žížalami

Tvorba biohumusu za pomocí hybridních druhů kalifornských žížal se rozšiřuje po celém světě. Humus, který tyto žížaly produkují, je považován za nejúčinnější organické hnojivo a je zvláště vhodný pro hospodaření za účelem získání bioproduktů.
Pole

Biohumus – kompostování s využitím žížal

Vermikompostování neboli výroba biohumusu je specifická technologie výroby kompostů. Využívá kalifornského hybrida žížaly Eisenia foetida, který je zvláště produktivní. Tento hybrid dokáže ve svém trávicím ústrojí přeměnit až 60% přijaté organické látky na biohumus. Pokud se chcete dozvědět něco více o běžném druhu žížal, klikněte zde.

Biohumus aneb jak na to

Stačí si připravit substrát do kompostového záhonu o výšce 30 cm a šířce 2 m a nechat kalifornské žížaly konat svou práci. Nejvhodnější je předkompostovaný substrát z hnoje různých zvířat, slámy a pilin. Po měsíci přidávejte další, alespoň 7 cm vrstvu krmiva. Do substrátu můžete dávat i rostlinné zbytky, odpady ze zeleniny a ovoce. V létě dodávejte krmivo častěji, nejlépe každý týden. Biohumus se vám bude hodit třeba pro výsadbu cibulovin, teď na podzim je nejpříhodnější čas.

Optimální prostředí pro kalifornskou žížalu

Kalifornský hybrid vyžaduje teplotu svého prostředí okolo 20 °C a přibližně 80% vlhkost substrátu. Prostředí by mělo být neutrální, ne příliš prosluněné.

Chovatelka doporučuje

Další tipy pro dům a zahradu naleznete zde.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies