Kompost - užitečná recyklační popelnice

Pokud se chcete zbavit odpadů ze zahrady či kuchyně, založte si na zahradě kompost. Nejen, že je to ekologičtější, ale ušetříte i čas a peníze za odvoz odpadu. A co víc? Samozřejmě získáte kvalitní humus, díky kterému bude vaše zahrada prospívat. Musíte být ale trpěliví, kompostování trvá déle. Biodpad se bohužel nedokáže jen tak za 1 noc proměnit v humus. Měli byste tedy pro kompostér vybrat takové místo, kde vám nebude nijak překážet.

kompostování

 

Umístění kompostéru

 

Rozhodně ho nedávejte hned vedle domu, zbytečně bude domu ubírat na kráse. Raději ho dejte stranou, někam na okraj zahrady. Ideálně do nevyužívaného koutu, který je zastíněn stromy. Můžete jej také ohraničit i různými keři, aby vám to nenarušovalo vzhled zahrady. Klidně si kupte již hotové plastové kompostové silo nebo si kompostér můžete vyrobit sami. Buď použijete dřevěná prkna, plastové plotovky či staré cihly. Hlavně nezapomeňte prokládat tak, aby tam zůstaly mezery, kvůli přístupu vzduchu.

 

Co všechno můžeme dávat na kompost?

 

Prakticky tam můžeme dát všechno, co má organický původ a co podléhá uhnívání (tlení). Klidně tam vhoďte slupky a zbytky ovoce či zeleniny, kávové filtry (nebělené), vyluhované čajové lístky, vaječné skořápky i ořechové skořápky. Ty se ale nejdříve musí podrtit na menší kousky. Citrusy tam ale nikdy nedávejte, ty tam nepatří. Hodí se tam i piliny, dřevěný popel či saze a samozřejmě odpad ze zahrady - listí, posečená tráva, odřezky ze zeleniny, nasekané či nadrcené větve nebo uschlé květiny. Čím více druhů materiálu použijete, tím vám vznikne kvalitnější kompost.

 

Jak zrání kompostu urychlit?

 

Kdysi kompost uzrál až za 3 roky. V prvním roce se odpad vrstvil, v dalším roce se přeházely vrstvy, aby se dostala ta vrchní dolů a poslední rok se ještě přehází a pak už konečně vznikne hodnotný humus. Tento proces výrazně urychlíte, když si pořídíte uzavřený kompostér. Vzniká v něm mnohem větší teplo, takže urychluje rozklad odpadu. Můžete do kompostu také přidat různé urychlovače (aktivátory), jenž obsahují prospěšné enzymy a bakterie urychlující přeměnu bioodpadu. Takto se proces zkrátí na 6 - 8 týdnů. Pak už můžete kompost využívat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies