Komondor - pastevecký pes s neobvyklou srstí

Komondor je pastevecký pes neobvyklého vzhledu. Typická bílá srst, která tvoří šňůrky neboli lanka, propůjčuje jeho zjevu mohutný a robustní charakter. Není divu, že pes se má koupat jen v nejnutnějším případě. Schnutí jeho srsti může trvat i několik dní!
Komondor

Komondor a jeho původ

Komondor je odedávna usedlé maďarské pastevecké plemeno asijského původu. Obecně se uznává, že velcí pastevečtí psi doprovázeli maďarské kmeny při jejich tažení z východu do Panonské kotliny před více než tisíci lety. Jméno komondor dostalo toto plemeno v roce 1544. Komondor se stal populárním plemenem teprve v roce 1910, kdy se začal hojně chovat. Také se začal klást důraz na jeho bílou barvu.

Charakteristika a povahové rysy psa

Komondor je velmi svérázný, vytrvalý, temperamentní, samostatný, dominantní, velice ostražitý, velmi odvážný, nepodplatitelný, společenský, velice věrný svému pánovi a jeho rodině. Od přírody štěkají tito psi velmi málo. Komondor má zvláštní schopnost rozpoznat, má-li někdo špatné úmysly.

Komondor a jeho výška, váha, srst

Průměrná výška komondora se pohybuje v rozmezí od 70 centimetrů, u fen od 60 centimetrů. Váha se pohybuje v rozmezí 50 až 60 kilogramů u psů a 40 až 50 kilogramů u fen. Typická srst propůjčuje jeho zjevu mohutný a robustní charakter. Komondor se vyznačuje unikátní šňůrovitou srstí, která je dlouhá a hrubá. Šňůrky srsti dosahují plné délky až ve dvou letech. Zbarvení je vždy bílé.

Péče o srst komondora

Komondoři se zpravidla nečešou ani nekartáčují, aby se srst zformovala do zplstnatěných ploten. Zplstnatělé plotny se vytvářejí tak, že jemná podsada nevypadává a zplstnatí dohromady s tvrdší krycí srstí. Pokud chcete podpořit formování srsti, musíte plotny občas „roztrhávat” rukou. Psa koupejte jen v případě nutnosti (nejlépe v létě), neboť může trvat i několik dní, než srst zcela uschne. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.

Jak pečovat v zimě o psí tlapky?

Výchova komondora

Výchova komondora probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha komondora není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat. Komondor se průměrněo dožívá věku 12 let.

Pohyb je pro komondora velmi důležitý

Snažte se zajistit komondorovi hodně pohybu, neobejde se bez něj. Komondor se hodí pouze k lidem, kteří mu dokáží poskytnout dostatek prostoru k hlídání či vybití energie vycházkami.

Komondor – zajímavost

Jan Ámos Komenský se o tomto plemeni zmiňuje ve svých spisech „Komondoroc oerzic a csordát”, což v překladu znamená „Komondoři střeží stáda hovězího dobytka”.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies