Kólie dlouhosrstá

Kólie pochází ze středověkých anglických ovčáckých psů (kolií) a v modernějších dobách byla chována především na pomezí mezi Skotskem a Anglií. Této oblasti se říká Border Counties. Odpovědi na své otázky naleznete v tomto článku.
Kólie

Kólie a její původ

Kólie pochází ze středověkých anglických ovčáckých psů (kolií) a v modernějších dobách byla chována především na pomezí mezi Skotskem a Anglií. Této oblasti se říká Border Counties.Dlouhosrstá kólie se stala v Anglii vyhledávaným výstavním psem a od konce osmdesátých let byla populární i v USA. V roce 1940 sláva tohoto plemene ještě stoupla, když se dlouhosrstá kólie Lassie stala hvězdou filmu natočeného podle novely Erika Knighta - Lassie se vrací.

Charakteristika kólie

Kólie je živý, velmi pozorný, rychlý, vytrvalý, chytrý, věrný a obratný pes. Mírný a přátelský je k lidem i ke zvířatům. Svému pánovi je mimořádně oddán, takřka neustále ho fixuje pohledem a reaguje na sebemenší podnět z jeho strany. Patří k nejinteligentnějším psům vůbec, učí se s velkou chutí a prací je doslova posedlý. Je nejen vynikajícím pastýřem a hlídačem, ale také věrným přítelem.

Výška kólie

Psi mají výšku v kohoutku 56 až 61 cm, feny 51 až 56 cm. Váha kólie se pohybuje v rozmezí 20 – 30 kg.

Péče o srst kólie

Srst kólie je dlouhá, místy vlnitá, s hustým podsrstím. Zbarvení je světle zlaté až sytě mahagonové s černými špičkami chlupů (sable) a bílými odznaky, tříbarevné (černé, tříslové a bílé) nebo modře mramorované s bílými, případně i s tříslovými znaky. Srst musíme denně kartáčovat.

Povahové rysy kólie

Přátelská, mírná, přítulná povaha s výraznou ochotou k poslušnosti. Kólie je inteligentní a má vrozené vlohy pro plnění různých úkolů.

Výchova kólie

Výchova probíhá většinou bez problémů. Tito psi se snadno učí a rádi něco dělají pro svého pána.

Pohyb

Kólie dlouhosrstá vyžaduje mnoho pohybu.

Věk

Kólie se dožívá věku kolem 10 – 12 let, ale i déle.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies