Kočky a jejich nejčastější nemoci

Stejně jako lidé, i naši kočičí mazlíčci trpí nemocemi. Některé lze vyléčit za pár dnů a některé jsou bohužel pro naše domácí mazlíčky smrtelné. Pojďme se spolu podívat na nejčastější nemoci, kterými kočky trpí.
Kočky

Kočičí nemoci – paraziti

Paraziti patří mezi nejčastější onemocnění, kterými kočky trpí. Pokud se jedná o blechy nebo klíšťata, problém můžete vyřešit jednoduše pomocí speciálních přípravků, které seženete v lékárně nebo u veterináře. Pokud jsou onemocnění vleklejšího rázu a jsou rozšířená na více částech těla, zajděte s kočkou k veterináři, který jí problému účinně zbaví. Dejte pozor na kočičí svrab – na první pohled jeho příznaky nerozeznáte od jiných parazitických onemocnění. Pokud je svrab již velmi rozvinutý a kočce začnou vypadávat chuchvalce chlupů, může jí tato nemoc způsobit vleklé zdravotní problémy.

Infekční nemoci

Infekční nemoci patří mezi mnohem větší hrozbu než parazitická onemocnění. Řadíme zde nemoci jako například vzteklinu. Kočky se proti infekčním onemocněním musí včas a pravidelně očkovat. Mnohé z nich jsou totiž nevyléčitelné a mohou skončit smrtí zvířete. Prevence je zde na prvním místě, zvlášť, pokud je vaše kočka ve styku s jinými venkovními zvířaty.

Toxoplazmóza

Toxoplazmóza je zákeřná nemoc, která se přenáší trusem nakažené kočky. Je velmi nebezpečná také pro člověka, zvláště pak pro těhotné ženy. Obranou je důsledná hygiena.

Virus kočičí leukémie – FeLV

Jedná se o nebezpečné kočičí infekční onemocnění, které téměř vždy pro kočičího mazlíčka končí tragicky. Projevuje se postupným selháváním imunitního systému, dokud kočka nezemře. Tento kočičí virus se nedá vyléčit, pouze prodloužit. V případě tohoto onemocnění je dobré uvažovat o uspání kočky, než prodloužení jejího trápení. Přenáší se stykem s virem, nejčastěji tedy z infikované kočky na druhou.

Dýchací problémy

Problémy s dechem u kočky mohou znamenat hned několik nemocí. Pokud vaše kočka často kašle, může mít astma, které se dá léčit. I u koček se však může vyskytovat nemoc podobná rakovině plic u člověka, která je velmi zákeřná a vyléčit se nedá. Nepodléhejte však panice, tato nemoc je velmi ojedinělá, na druhé straně astma u koček není natolik nebezpečné a vyskytuje se poměrně často.

Další zajímavé články z rubriky zdraví zvířat

Pes a epilepsie - co teď?

Nejčastější choroby u psů

Psí strava - co by nemělo chybět

Má váš pes nepříjemně páchnoucí dech?

Obezita u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies