Koala

Koala žije vysoko v korunách blahovičníku (eukalyptů). Je sice přísně chráněný, ale zároveň neustále velmi ohrožený při požárech, které každým rokem ničí jeho přirozené životní prostředí.

Koala

Koala vypadá jako malý, kulatý medvídek, je to ovšem vačnatec, který má ruce i nohy přizpůsobeny ke šplhání na větvích. Když je na zemi, tak se pohybuje velmi neobratně.

Koala – obecné informace

Řád: vačnatci
Čeleď: kuskusovití
Rod: phascolarctos
Velikost: 60 – 80 centimetrů
Hmotnost: 8 – 11 kilogramů

 

Koala – životní prostředí

 

Koala žije jen na větvích stromu blahovičníku (eukalyptu), který mu přináší potravu. Svýma krátkýma nohama se pevně přichycuje ke kmenu a do kůry se zarývá ostrými drápy svých prstů. Koala je noční živočich, což znamená, že celý den prospí v úžlabině větve. V noci dokáže vyšplhat až k nejvyšším větvím, kde pak ožírá nejmladší výhonky a listy stromu.

Koala – způsob obživy a potrava

Koala má lícní kapsy, které slouží jako zásobárny potravy. Také má vytvořený trávicí systém přijímající jen listy blahovičníku. Koala žere pouze dvacet druhů z asi tří set v Austrálii rostoucích blahovičníků.

V jihovýchodní Austrálii se na konci léta blahovičník stává jedovatým a listy po nějakou dobu obsahují kyanovodík. Jedná se o jeden z nejpodivuhodnějších způsobů, jak si živočich a rostlina dokáží mezi sebou udržet biologickou rovnováhu. Kdyby se blahovičník nestal po určitou dobu jedovatým, koala by na něm sežral i poslední lístek a strom by tak uhynul.

Koala průměrně sežere půl až jeden kilogram blahovičníku denně.

Koala – některé zajímavosti

Koala vůbec nepije, tekutiny získává z listu blahovičníku.

Hlasitý křik, který je doprovázený štěkáním a chrochtáním, provází noční páření koal vysoko v korunách stromů.

Koala je vynikající plavec

Koala silně voní eukalyptem a pižmem. Je velmi pravděpodobné, že tento pach odpuzuje moly a škůdce před tím, aby se v kožichu koaly uhnízdily.

Novorozený koala je velký asi jako fazole a váží 0,3 gramů. Jeho zadní nožičky nejsou ještě vytvořeny, ale naopak přední končetiny a drápy jsou patrné.

Chystáte-li se na dovolenou do Austrálie, informace se vám budou jistě hodit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies