Kloubnatka smrková

Kloubnatka smrková je vřeckovýtrusná houba, která napadá zejména smrky pichlavé. Při silném napadení kloubnatkou přestává strom rašit, neobnovuje asimilační aparát a během několika let odumírá.

Smrk pichlavý

Všeobecně o kloubnatce

Kloubnatka smrková  (Gemmamyces piceae) je vřeckovýtrusá houba, řadící se do řádu Pleosporales, čeledi Cucurbitariaceae. Tato houba napadá pupeny jehličnanů (zejména smrk pichlavý) během vegetačního období.

Jehličnany, jehličnaté dřeviny nebo také konifery

Výsadba prostokořenných dřevin

Trpasličí dřeviny do moderní zahrady patří

Jak poznáme napadení jehličnanů kloubnatou smrkovou

Od konce jara až počátku léta se napadené odumřelé pupeny jehličnanů (které jsou často zdeformované a jakoby vykloubené) pokrývají černou tuhou krustou, tzv. bazálním stromatem. Z této krusty vyrůstají jednotlivé drobné kulovité plodničky o průměru 1 až 2 milimetrů. V plodničkách se během léta tvoří bezbarvé provazcovité konidie o velikosti až 300 x 8 μm. Následně dochází ke tvorbě vřeckatých plodniček s elipsoidními, tmavě hnědými výtrusy o velikosti až 50 x 15 μm.

Silná infekce může zapříčinit úhyn stromu

Pokud je infekce silná a vyskytuje se na jehličnanech několik let po sobě, mohou být napadeny i všechny pupeny. Na tuto situaci reaguje strom rašením takzvaných spících pupenů - ty ovšem bývají ve většině případů infikovány také. Spící pupeny se dají zjednodušeně popsat jako náhradní pupeny, které se zakládají a odpočívají pod povrchem půdy (i několik let). Raší v případě masivního poškození asilimlačního aparátu dřeviny, způsobené například mrazem. Následkem silné infekce strom přestává rašit, neobnovuje asimilační aparát a během několika let odumírá.

Napadené jehličnany je nutné zlikvidovat

Pokud stromy neraší a jsou na nich viditelné černé krusty v oblasti pupenů, je třeba je nahradit novými dřevinami a původní porost zlikvidovat (nejlépe spálit). Při výsadbě je nových dřevin je vhodné kombinovat více druhů dřevin a nevytvářet monokulturní porosty.

Likvidace vosích hnízd

Mravenec dřevokaz škodí stromům

Herbicidy, fungicidy, pesticidy a insekticidy - co k čemu slouží?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies