Klíšťata - mýty a zajímavosti

Jsou to roztoči, jenž se živí krví. Také to jsou přenašeči různých onemocnění - klíšťová encefalitida, borrelióza a jiné. Doporučuje se preventivní očkování a pokud si vyjdete do přírody, tak si pozorně obhlédněte celé tělo. Jejich aktivní období se vztahuje na teplejší počasí, ale vyhovuje jim i teplota nad 7 °C.

Klíště

 

Zajímavosti o klíšťatech

 

Věděli jste, že klíšťata dokáží při sání krve zvětšit svůj objem více než 200 krát? Maximálně se dožívají 4 až 6 let a za celý svůj život se krmí krví dvakrát či u samic třikrát. Infikovaná klíšťata jsou více odolné a tím pádem přežijí i v nepříznivých podmínkách. Většinou jsou v oblastech, kde jsou místa přes 1 000 metrů nad mořem.

 

Jaké nemoci nejčastěji přenášejí?

 

Většinou se jedná o klíšťovou encefalitidu. Můžete se jí ale nakazit i při konzumování mléka či mléčných výrobků, jenž neprošli pasterizací. Centrální nervová soustava bude zasažena a vy pak můžete ochrnout, ztratit schopnost se soustředit a intelekt klesne. U této nemoci ale existuje očkování. Druhou nejčastější nemocí je lymská borelióza, která ohrožuje nejen nervy, ale i vaše srdce. Pak by vám museli při léčbě nasadit antibiotika.

 

Mýtus č. 1 - Klíště na nás skočí ze stromů a žije pouze v lese.

 

Klíšťata se vyskytují i v trávě a keřích (do 1 m). Podle toho jak jsou vysoko závisí na jejich stupni vývinu. A žijí převážně v lesích - hlavně listnatých či smíšených. Ale klíště mohou žít kdekoliv, kde je tráva vysoká minimálně 20 centimetrů.

 

Mýtus č. 2 - Největší množství klíšťat je v letním období a napadají pouze lidi, kteří mají sladkou chuť krve.

 

Ano! Klíšťata preferují raději teplejší počasí, ale při hodně vysokých teplotách se ztrácí vlhkost ze vzduchu a proto zalézají spíše pod zem. A nezáleží na tom, jestli máte sladkou krev. Vybírají si své oběti podle čichu. Tudíž je některými repelenty můžete odpudit. Nikdy se ale na repelenty a jiné ochranné prvky nespoléhejte na sto procent.

 

Mýtus č. 3 - Můžu se zajít očkovat pouze v zimě, než začne jejich sezóna.

 

Nezáleží na tom, kdy se necháte očkovat, ale pokud se necháte naočkovat jindy než v zimním období, tak dbejte zvýšené opatrnosti. Protilátkám musíte dopřát nějaký čas, než začnou působit. Očkování je ale pravidelnou záležitostí, neboť vás chrání přibližně jen 3 roky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies