Kiwi a jeho pěstování

Toto oblíbené ovoce se pěstuje po celém světě, od Sibiře až po Nový Zéland. Druhů kiwi je nespočet, některé vyžadují slunné stanoviště s dostatkem tepla, některé snesou mrazy až -40°C. I v našich domácích podmínkách můžeme kiwi úspěšně pěstovat, v dnešním článku vám poradíme, jak na to.

Kiwi

Aktinidie čínská (kiwi)

Kiwi patří do čeledi aktinídiovitých (Actinidiaceae), rostliny dorůstají do výšky až několika metrů. Některé druhy nabízejí kromě chutných plodů i dekorativní listy. Obvykle jsou k úspěšnému pěstování nutné samčí i samičí rostliny, ovšem nyní je k dispozici i samosprašná odrůda „Issai”.

Vhodné stanoviště

Kiwi vyžaduje slunné stanoviště (nejlépe na jižní straně) s dostatkem vzdušné vlhkosti a také dobře živenou, mírně kyselou půdu (pH půdy by se mělo pohybovat okolo 5 – 7). Půdu je před výsadbou vhodné důkladně prohnojit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem.

Rozmnožování, výsadba kiwi

Nové rostliny je vhodné získat vegetativním rozmnožováním, tedy řízkováním. Brzy na jaře si nařežeme řízky (nejlépe z již plodících rostlin), řezné rány namočíme ve stimulátoru a poté řízky napícháme do sadbovačů.

Zakořeněné řízky (jednoleté až dvouleté) s kořenovým balem můžeme vysazovat od jara do podzimu (rostliny vysazujte ve vzdálenosti cca 3 metry od sebe). Mladé rostlinky začínají plodit po 3 až 8 letech. Plodnost rostlin lze urychlit postřikem přípravku ALAR během třetího týdne v červenci.

Kiwi vyžaduje pravidelný řez

Kiwi musíme pravidelně tvarovat, jinak by se nám brzy bujně rozrostlo. Rostlinu začínáme zpravidla stříhat až poté, co začne plodit. Během roku celkově 3x budeme tvarovat řezem. První řez provádíme na jaře(dříve než vinnou révu), staré odplozené dřevo je potřeba odřezat. Plody se tvoří na jednoletých výhoncích, proto je necháme na rostlině při jarním i zimním řezu. Druhý řez provádíme v létě po nasazení plodů, většinou v červnu. Výhonky seřízneme za posledním plodem. Poslední řez provádíme až po opadání listů.

Kiwi potřebuje ke svému růstu oporu

Sazenice vysazujeme na jaře, ke každé zapíchneme oporu (nejlépe delší tyč). Jakmile začnou rostliny růst, ponecháme na nich pouze 3 silné výhonky, ostatní vyštípneme. Střední výhon přivážeme k tyčce a postranní dva podél spodního drátu. Rostlinu je nutné pravidelně k opoře přivazovat.

Zaštipování rostlin

Jakmile dorostou sazenice do výšky okolo 1 metru, je potřeba je zaštipovat, abychom podpořili růst postranních větví, ze kterých se později vyvinou plodonosné větévky. Postranní výhony zaštipujeme za pátým listem, ostatní výhony zaštipujeme za sedmým listem.

Zimní péče o rostlinu

Před jarními mrazíky a tuhou zimou potřebují rostliny ochranu. Mladé výhonky snadno namrzají, proto je chráníme netkanou textilií nebo pytlovinou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies