Když kožíšek svědí

Pokud domácího mazlíčka svědí kožíšek a neustále se drbe, příčin může být hned několik. Nejčastěji to jsou různí parazité, kteří se nacházejí všude kolem nás. Někteří z těchto parazitů způsobují svědění, jiní zase jsou přenašeči různých onemocnění, které mohou být hrozbou i pro člověka. Seznamte se s těmi nejčastějšími z nich.

Pes

Blechy

Blechy jsou nejčastějším zevním parazitem, který zavítá do kožíšků psů a koček. Těmi se mohou nakazit téměř kdekoliv, nejčastěji při kontaktu s jiným (zablešeným) zvířetem. Dospělé blechy sají krev hostitele a způsobují svědění, jsou rovněž přenašečem tasemnice psí (Dipylidium caninum), kterou se mohou nakazit při jejich spolknutí a také nejrůznějších bakteriálních onemocnění. To, že blechy zavítali do kožíšku právě vašeho mazlíčka poznáte tak, že je u něj patrné neklidné chování a časté drbání.

Následkem neustálého drbání dochází u zvířete k poškození a infikování kůže, čímž se začne rozvíjet zánět kůže. Nejčastěji parazituje u domácích mazlíčků blecha kočičí (Ctenosephalides felis), méně častěji pak blecha psí (Ctenosephalides canis). Oba dva druhy blech jsou přenosné na člověka, u některých citlivějších zvířat mohou vyvolat alergii. Vhodnou prevencí je pravidelná aplikace antiparazitického přípravku na srst zvířete.

Pes a blechy

Svrab

Další příčinou svědění kožíšku u psů a koček může být onemocnění zvané svrab. To způsobuje zákožka svrabová (Sarcoptes canis), která u zvířete způsobuje svědění a následné vypadávání srsti a strupy nebo strupovka ušní (Otodectes cynotis), která napadá zevní zvukovody a způsobuje zde zánět. Typickým příznakem zánětu je tmavohnědý maz. Svrab se snadno přenáší na jiné psy, kočky i člověka. Většinou se doporučuje pravidelné čištění uší zvířete antiparazitickými přípravky a odstraňování ušního mazu a strupů.

Ušní svrab - nemoc koček i psů

Dravčíci

Paraziti jménem dravčík psí (Cheyletiella yasguri) a dravčík kočičí (Cheyletiella blakei) napadají zejména koťata a štěňata, u kterých způsobují svědění. Žijí na povrchu kůže, často se jim říká „pochodující lupy". To, že zvíře navštívili dravčíci poznáme tak, že se zvíře neustále drbe a na kůži zpozorujeme velké množství lupů. Dravčíci jsou paraziti přenosní na jiná zvířata i na člověka. Při napadení zvířete dravčíky je nutné zahájit léčbu (po poradě s veterinárním lékařem). Ve většině případů se musí léčba několikrát opakovat, protože dravčíci se řadí mezi odolné parazity.

Další zevní parazité psů a koček:

Klíšťata a onemocnění přenosná z klíšťat na psy

Jaro je tady, klíšťata také

Pes a onemocnění kůže

Parazité u psů a koček a riziko přenosu na člověka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies