Kde a jak skladovat semena?

Možná vám zbyly z loňského roku ještě nějaké nezasazené semínka a vy jste nevěděli co s nimi. Pokud jste s nimi dobře nezacházeli, nejspíš ze semínek už žádná zelenina ani okrasné květiny nebudou. Jak tedy uskladnit zbylé semena, aby jejich klíčivost byla zachována.

Semínka

Semena jsou dnes kvalitní

Semena jsou sice kvalitní, ale tomu také odpovídá jejich cena. Proto je škoda zbylé semena nechat jen tak ladem, když můžete jejich klíčivost zachovat i po několik let. Výrobci náchylná semena chrání mořením, na zbytku se můžete podílet vy. Pokud budete semena skladovat špatně, klíčivost ztratí do roka.

boltakarachi.blogspot.comMrazák nebo lednička

Nejhorší jsou místa, kde kolísá teplota a vlhkost. Tady se semena probouzejí z vegetačního klidu, potom postupně hynou. Semenům škodí už relativní vlhkost vzduchu pohybující se okolo 70 %. Tohle jsou podmínky, které panují v zimě, v nevytápěné, bezmrazé místnosti. Nikdy neskladujte semena v zahradním domku nebo v garáži. Nejvhodnější je tedy pro skladování semen mrazák, neuškodí jim ani teplota okolo – 18 C°. Dobře vysušená semena begonií, macešek a petúnií budou v – 18 C° velice spokojená. Na krátkou dobu postačí pro uskladnění i lednička. Co se týče semen v laminovaném, hermeticky uzavřeném obalu, jsou semena vysušena na 7 až 9 %. Po otevření sáčku je důležité sáček dobře uzavřít, aby semena nenavlhla. Dejte sáček se semeny do skleněného nebo plastového obalu. V ledničce s teplotou 5 až 10 C° vydrží semena do příštího roku, možná i déle.

Za jak dlouho je klíčivost nenávratně pryč

Ztráta klíčivosti se odvíjí od druhu rostliny. Jde o druhově dědičnou záležitost, ale ovlivňují jí také podmínky, za kterých se semena vyvíjejí v mateřské rostlině. Tyto podmínky totiž určí, kolik zásobních látek se v semenu vytvoří.

Semena tykví a okurek jsou celkem odolná. Bez větších starostí vydrží docela dlouhou dobu, klidně i deset let. Mnohem citlivější jsou semena cibule, pastináku a póru, u těch můžeme být rádi, když vydrží jeden rok.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies