Káva - která je vaše nejoblíbenější?

Pro drtivou většinu z nás je pití kávy takovým oblíbeným rituálem. Někdo si ji dopřeje jen ráno, jiní si ji užívají několikrát denně. Scházíme se u ní nejen se svými přáteli, ale i v případě prodiskutování pracovních záležitostí. Někdy ale v daném podniku nabízejí tolik druhů káv, že najednou nevíme, na jakou vlastně máme chuť. Čím více možností, tím se hůře vybírá.

Druhy kávy

 

Jaké druhy se v restauracích a kavárnách podávají nejčastěji? 

 

  • Espresso

 

Kromě klasického espressa si můžete objednat i jeho další varianty - Lungo (prodloužené espresso), Doppio (dvojitá porce kávy), Cortado (s mlékem) či Macchiato (s mléčnou pěnou). I když se espresso podává v malém šálku, je káva neuvěřitelně silná. Ideální porce představuje 7 g kávy na 30 ml vody. Espresso se připravuje ve vysokotlakém kávovaru s tlakem přibližně 9 barů. Teplota vody se pohybuje v rozmezí 80 - 90 °C. Espresso je hotové do 30 vteřin, avšak záleží na kvalitě kávovaru.

 

Espresso

 

  • Caffé macchiato

 

Macchiato česky znamená “skvrnitý”, což se dále rozvádí, že se do něj přidává trochu mléka. Jedná se o espresso s jednou lžící mléčné pěny.

 

  • Cappuccino

 

Pravé italské cappuccino se připravuje z ⅕ espressa, ⅖ našlehaného mléka a ⅖ horkého mléka. K přípravě se používá horké plnotučné mléko (70 °C). Pěna musí být bezchybná - jemně krémová, bez bublin.

 

Cappuccino

 

  • Latte 

 

Klasické Latte tvoří kombinaci prodlouženého espressa alias Lungo a našlehaného mléka. Káva se servíruje ve velkých šálcích. Jen tak pro zajímavost, ve Francii nazývají tento druh kávy “caffé au lait” a v Austrálii zase “flat white”.

 

  • Latte macchiato

 

Latte macchiato tvoří espresso s velkým množstvím našlehaného mléka. Do vysoké sklenice se nejprve nalije mléko, pak espresso a nakonec přijde poslední vrstva a tou je mléčná pěna.

 

Latte macchiato

 

  • Turecká káva - “turek”

 

Je to káva “s lógrem”. Připravuje se v malé “džezvě”, což je plechová konvička s dlouhým ouškem. Do konvičky nasypeme 2 lžičky mleté kávy a zalijeme studenou vodou. Pak konvičku zahříváme do té míry, až káva skoro přeteče přes okraj. Opakujeme 3x a poté můžeme podávat.

 

  • Irská káva

 

Příprava tohoto nápoje je již trochu složitější. Irská káva vznikne spojením klasického “turka” s panákem pravé irské whisky a s čerstvě ušlehanou smetanou. Podává se ve sklenici o objemu 2,4 dcl.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies