Kastrace koček - proč ano

Kastrace je způsob, jak zabránit nežádoucímu rozmnožování koček a kocourů. Co všechno tento chirurgický zákrok obnáší? Jaké jsou výhody a nevýhody kastrace? Kdy k ní přistoupit?
Kočky,mříže

Kastrace koček – o co se jedná

Kastrace koček je způsob, jak u koček chovaných v bytě eliminovat říji a její projevy (rozstřikování moče, hlasové projevy). Kastrace zamezuje u koček s výběhem nebo u divoce žijících koček produkci nežádoucího potomstva.

Kastrace koček – zákrok

Pod pojmem kastrace rozumíme operativní odstranění zárodečných žláz. Zásah může být u obou pohlaví proveden v jakémkoli věku. Nejvhodnější je doba před pubertou, přibližně ve věku sedmi až devíti měsíců.

Kastrace u koček – ovariohysterektomie

Ovariohysterektomie je kastrace koček, samic. Jedná se o chirurgické odstranění vaječníků, vejcovodů a dělohy. Zákrok se provádí v narkóze a kočka se po něm zotavuje několik dní. Výzkumy ukazují, že kastrace je spolehlivou ochranou proti nemocem pohlavních orgánů a výrazně zmenšuje riziko výskytu rakoviny mléčné žlázy.

Kastrace u kocourů – Orchiektomie

Orchiektomie je kastrace kocourů. Zásah u kocourů je podstatně jednodušší. Jde o chirurgický zákrok, při kterém se odstraní varlata, nadvarlata a část chámovodu. Tento zákrok by se měl provádět až v pohlavní dospělosti kocoura, ve věku kolem jednoho roku. Brzká kastrace by mohla vést v důsledku nedokonalého vyvinutí močové trubice ke tvorbě močových kamenů.

Kastrace koček – jak jinak zabránit říji?

Kromě nezvratného chirurgického zákroku v podobě kastrace, která spočívá v odstranění vnitřních pohlavních orgánů, se může také říje dočasně oddálit medikamentózně – pomocí tabletek nebo injekcí. Je to však krátkodobé řešení, které se nedoporučuje používat delší dobu kvůli možným zdravotním potížím, které jsou spojeny s každou aplikací.

Kastrace versus sterilizace

Kastrace bývá někdy zaměňována se sterilizací, což není správné. Při sterilizaci zůstávají varlata nebo vaječníky a děloha v těle a přeruší se pouze chámovody nebo vejcovody. Zvíře se pak sice nemůže rozmnožovat, ale je i nadále pohlavně aktivní se všemi důsledky, zatímco při kastraci zmizí i nežádoucí chování.

Kastrace koček – výhody

  • Kastrace je nejlepší metodou, jak zabránit nežádoucímu rozmnožování.
  • U kastrace není třeba se obávat zdravotních komplikací, je bezpečná.
  • Při kastraci kocoura nedochází ke značkování.
  • Kastrovaní kocouři se chovají teritoriálně jako kočky.
  • Po kastraci nepociťuje zvíře pudovou frustraci.
  • Zvíře bývá obvykle přítulnější, dožívá se delšího věku a více se drží doma.

Kastrace koček – nevýhody

  • Kastrace je proti přirozenému pudu rozmnožovat se.
  • Kočky po kastraci často tloustnou, ale je to spíše důsledek změny v chování, v povaze, ve zvýšení energického příjmu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies