Kartouzská kočka - mohutné a silné plemeno

Kartouzská kočka je mohutné, silné, ale velmi klidné zvíře. Nevyhledává dobrodružství, spíše tiše pozoruje své okolí a věrně se tulí ke svému pánovi. Pokud však brání své teritorium, nebojí se pustit ani do zápasu se psem.
Britská kočka

Původ kartouzské kočky

Kartouzská kočka byla ve středověku z Afriky zavezena do Francie do kláštera Chartrese, podle nějž dostalo toto plemeno název. Kočka se odtud dostala do Anglie, kde se křížila s kočkami francouzskými až vznikla kartouzská kočka v podobě, jaké ji známe dnes. Více o důležitosti původu koček se dozvíte zde.

Kartouzská kočka – charakter a povaha

Kartouzská kočka je klidná a přátelská, přizpůsobivá. Neumí příliš hlasitě mňoukat, proto spíše roztomile přede. Dobře snáší děti, jiná zvířata i hluk. V obraně se však nebojí pustit ani do zápasu se psem. Kartouzské kočky jsou velice inteligentní, bez problémů se naučí chodit i na kočičí toaletu. Pokud ji na několik dní opustíte, neutrpí tolik jako ostatní kočky. Je velmi vyrovnaná a má obvykle pevné zdraví.

Kartouz a jeho vzhled

Kartouz má robustní, svalnaté tělo s krátkými, pevnými nohami a kulatými tlapami. Hlava je široká, kulatá, oči výrazné, živé, tmavě oranžové nebo žluté. Čenich má modravě šedou barvu. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 3 až 7,5 kg.

Srst kartouzské kočky

Srst tohoto plemene koček je měkká a hustá, barvy šedomodré. I o srst kočky je potřeba se starat.

Péče o kartouzskou kočku

Péče o kartouzskou kočku je nenáročná. Stačí jednou týdně vyčesat srst, očistit oblast kolem očí a uší. Protože si kočka potřebuje občas obrousit drápky, vyplatí se vám zakoupit škrábadlo.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies