Kaki - netradiční exotické ovoce

Toto ovoce má oranžovo-žluté zbarvení, voní sladce jako vanilka a chutná tak trochu jako žlutý meloun, med, hruška a broskev v jednom. Kaki je velmi podobné rajčeti a tyto plody k nám dovážejí převážně ze Španělska. Domovinou je ale Asie. V Japonsku je kaki třetím nejoblíbenějším ovocem, hned po citrusech a jablkách.

Kaki - netradiční exotické ovoce

 

Kaki Persimon Bouquet je tou pravou vitamínovou bombou, po které byste měli sáhnout nejen na podzim. Kaki získalo přezdívku “pokrm bohů”, ale možná jej znáte i pod jiným názvem - tomel, churma či kakichurma. Většinou jej v obchodech najdete od poloviny října až do prosince. Nyní tedy máte jedinečnou příležitost toto šťavnaté ovoce ochutnat.

 

  • Účinky

 

Kaki je bohaté především na vitamín A, ale najdete v něm i spoustu vlákniny, fosforu a hořčíku. Pomáhá posilovat imunitu, zrychluje metabolismus a také snižuje nervozitu a stres. Bojuje proti únavě a pomáhá zmírnit i svalové potíže. Doporučuje se při problémech se srdcem a má blahodárné účinky i na embryonální vývoj dítěte.

 

  • Použití v kuchyni

 

Slupka má spíše trpkou chuť, takže si ji klidně můžete oloupat. Kaki se konzumuje čerstvé i sušené. Z kaki si můžete připravit vynikající domácí zmrzlinu, marmeládu, kousky kaki se přidávají do salátů, dezertů, sladkých rýžových pochutin nebo si z nich můžete vyrobit lahodnou omáčku. Zdobí se s ním i koktejly.

 

  • Pěstování

 

Kaki se sklízí ze stromů ručně. A pokud se nechcete spokojit s tím, že jej seženete pouze od října do prosince, můžete si jej vypěstovat i sami. Ideálně byste tuto rostlinu měli pěstovat jako přenosnou, to znamená, že ji musíte zasadit do nějaké přenosné nádoby.

 

Od jara až do podzimu ji klidně můžete nechat venku a v zimě ji jen přenesete do chladnější místnosti. Pro správné zazimování musíte udržovat teplotu kolem 1 °C. Mezi nejodolnější druhy patří tomel obecný a tomel viržinský.

 

Tomel vyžaduje mírnou a častou zálivku a také pravidelné přihnojování. Bude vám prospívat na slunném místě v dobře propustné půdě. Nejčastějším a nejjednodušším způsobem je pěstování tomelu ze semen plodů. Semínka by pak měla začít klíčit při pokojové teplotě. Ale pamatujte, že vzešlé rostlinky mohou být méně kvalitní než ty naroubované.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies