Kadeřavost listů broskvoně

Broskvoně jsou velmi často napadány kadeřavostí. Na mladých listech broskvoní vznikají skvrny nebo puchýře. Listy je možné ošetřovat od opadu listů až do doby, kdy začínají rašit vrcholové pupeny.
Kadeřavost broskvoní

Kadeřavost listů broskvoně

Na mladých listech broskvoní vznikají zpočátku mírně vypouklé žlutozelené, později červené skvrny nebo puchýře. Tyto skvrny se velmi rychle zvětšují, zduřují, a tím zkadeřaví listovou čepel. Na spodních částech napadených listů broskvoní se v květnu vytvářejí bělavé povlaky houby. Zkadeřené listy zasychají a opadávají.

Na plodech někdy vznikají červené skvrny s nepravidelným okrajem. U napadených stromů hrozí větší nebezpečí poškození mrazy.

Ochrana broskvoní před kadeřavostí

Důležitý je termín ošetření. Listy broskvoní je možné ošetřovat kdykoliv od opadu listů na podzim do doby, kdy začínají rašit vrcholové pupeny. Ideální je první dvě ošetření měďnatými přípravky provést již na podzim po opadu listů a další dvě poté v předjaří do začátku rašení vrcholových pupenů ( 2 x po 14 dnech ).

Díky vlastní úrodě si budete moci připravit i domácí broskvovou salsu, která je ideální k pokrmům z kuřecího masa.

Nedoporučuje se postřik provádět za mrazivého počasí, Nejvhodnější je měďnatý přípravek Champion 50 WP.Také je možné použít i přípravky Delan 700 WG, Dithane DG, Sulka nebo Syllit 65. Jakékoliv ošetření později než v době květu je však již neúčinné.

Přečtěte si také článek o puchrovitosti švestek - více ZDE

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies