Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta

Kadeřávek patří do brukvovité zeleniny. Oceníme ji především v zimním období. Ideálně tím doplníme vitamíny, když máme omezené možnosti, jak doplňovat vitamíny z domácích zdrojů.

Kadeřávek

 

  • I když ji možná někteří z vás nepoznávají, jde o tradiční zeleninu

 

Pěstujeme ji na našich zahradách už několik století. A co je na ní tak zvláštního, ptáte se? Můžete si ji totiž vypěstovat i v zimě. Dle potřeby pak odlamujete listy a to klidně až do března. Mráz kadeřavé kapustě neuškodí, ba právě naopak. Pokud bude chladnější počasí či bude mrznout, bude mít kadeřávek ještě lepší chuť.

 

Kadeřavá kapusta pochází z východního Středomoří, takže prospívá spíše v chladnějším počasí. Na rozdíl od kapusty netvoří hlávku. Listy rostou volně v růžici na vysokém košťálu. Kadeřávek je skutečně otužilý, takže i ze zasněžené zahrady můžete sbírat čerstvou zeleninu.

 

  • Účinky kadeřavé kapusty

 

Pokud bychom kadeřávek porovnávali s brokolicí, tak v něm najdete až 4x větší obsah karotenů. Je bohatý na vitamín A, B, C, E a obsahuje také draslík, vápník, železo, hořčík a spoustu dalších výživných látek.

 

Pomáhá posilovat imunitu, vitalitu a dokonce dokáže zlepšit i náladu. Snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při osteoporóze, pomáhá zpomalit proces stárnutí a působí preventivně před vznikem rakoviny. Také nám perfektně pročistí střeva a pomáhá snižovat míru stresu ve vašem životě.

 

  • Kadeřávek v kuchyni

 

Pokud chcete, aby vám vydržel co nejdéle, klidně jej uskladněte do mrazničky. Vydrží tam stejně svěží, jako byste tam ukládali špenát. Nejjemnější listy najdete ve středové části. Mladé listy jsou vhodné i k přímé konzumaci, přidejte si je třeba do salátu.

 

U těch starších listů doporučujeme, abyste je nejprve spařili nebo je raději nechali krátce povařit. Ty nejtvrdší části řapíků seřízněte, protože byste je museli povařit mnohem déle, aby změkly. Kadeřávek se přidává do polévek, různých italských pokrmů, ale v dnešní době se nejčastěji jeho listy přidávají do ovocných nápojů zvaných “smoothie”.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies