Juka – Yucca

Juka je vzrostlá rostlina, vypadající jako nepravá palma. Její domovinou je USA a Mexiko. V květináči odpovídající velikosti může dosáhnout výšky až přes 2 metry, roste však poměrně pomalu.
Juka

Juka – Yucca

Juka je vzrostlá rostlina, vypadající jako nepravá palma. Její domovinou je USA a Mexiko. V květináči odpovídající velikosti může dosáhnout výšky až přes 2 metry, roste však poměrně pomalu.

Juka – původ

Mexiko, Střední a Severní Amerika.

Juka - umístění

K dobrému růstu potřebuje juka dostatek světla, vyhovuje jí umístění na plném slunci. V létě ráda pobývá na slunné terase nebo balkóně.

Juka - teplota

Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 10°C.

Juka - zálivka

Zálivka je od jara do podzimu velmi hojná, v zimě mírná. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty nejlépe vlažná. Yucca nesnáší přelití, zahnívaly by kořeny a objevila by se hniloba i na stonku.

Juka - vzdušná vlhkost

Juky mají rády vlhko, proto v letních parnech rostliny jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%.

Juka - hnojení

Od března do září, 1x za 14 dní přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno.

Juka - přesazování

Juku přesazujeme dle potřeby, nejlépe na jaře. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Juka - množení

Na jaře zakořeňují vrcholová stébla a také kousky stvolu dlouhých asi 10 centimetrů. Seříznutím dceřinných růžic ze stvolu také získáme novou rostlinu. Odříznuté růžice na místě řezu ošetříme sírou a dáme do vlhkého písku, po zakořenění zasázíme do květináče se zeminou, do které přidáme kousky dřevěného uhlí. Seříznutí růžic provádíme vždy na jaře.

Juka – druhy

  • Yucca aloifolia
  • Yucca elephantipes
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies