Jokšírský teriér

Jokšírský teriér patří ve Velké Británii k nejpočetnějším a nejoblíbenějším psům. Jokšírský teriér je velmi inteligentní, sportovně i společensky založené plemeno. Pes je vhodný do rodiny s dětmi.
Jokšírský teriér

Jokšírský teriér - původ

Jorkšírský teriér pochází z Velké Británie. V roce 1886 bylo toto plemeno oficiálně zaneseno do anglické knihy „Kennel Club” několik exemplářů pod společným názvem „Broken Haired Scotch or Yorkshire terrier”. Jokšírský teriér patří ve Velké Británii k nejpočetnějším a nejoblíbenějším psům.

Charakteristika a povahové rysy jorkšíráčka

Jokšírský teriér je velmi inteligentní, sportovně i společensky založené plemeno. Pes je vhodný do rodiny s dětmi. Povaha jokšírského teriéra je velmi přátelská, snášenlivá, učenlivá, veselá bez známek agrese. Jokšírský teriér vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty a dětmi. Věnujete-li mu hodně pozornosti, velmi si toho váží, někteří jedinci proto špatně snášejí samotu. Vůči cizím lidem se chová jokšírský teriér vyčkávavě.

Jokšírský teriér - výška, váha, srst

Průměrná výška jokšírského teriéra se pohybuje v rozmezí 22,5 až 23,5 centimetrů. Váha je úměrná výšce, standart FCI váhu neudává. Váha se pohybuje v rozmezí 2,5 až 3,5 kilogramů. Srst jokšírského teriéra je dlouhá, velmi jemná, hedvábná, lesklá a rovná. Zbarvení je tmavé, na těle a ocase ocelově modré, na ostatních částech těla tříslové.

Péče o srst jokšírského teriéra

Srst se rychle zacuchá a musí se každý den vyčesat, zvláště na břiše, pod ušima a mezi končetinami. Výhodou této srsti je, že nelíná, protože eventuální odumřelé chlupy se zachytí v kartáči. Ve zvukovodu, který musí být vždy čistý, nesmějí být žádné uvolněné chlupy. Pokud je to nutné, zastřihávejte uvolněné chlupy mezi polštářky na tlapkách. Nejvíce péče srst potřebuje v období přeměny štěněčí srsti za dospělou. To je nutné kartáčování a česání denně.

Výchova jorkšíráčka je velmi důležitá

Výchova psa probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od raného věku štěněte. Jokšírský teriér se bez problémů dožívá vysokého stáří. Věk 16 až 18 let není u tohoto plemene žádnou zvláštností.

Jokšírský teriér potřebuje dostatek pohybu

Snažte se zajistit jokšírskému teriérovi dostatek pohybu. V sychravějším počasí bychom ale neměli procházky moc přehánět, protože jokšírský teriér je méně odolný proti vlhkému prostředí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies