Jmelí bílé – tradiční rostlina Vánoc i lék na mnohé neduhy

Jmelí, latinsky zvané Viscum, je stálezelená rostlina řadící se do čeledi santalovitých (Santalales). Domovinou této rostliny jsou Afrika a Austrálie, ve kterých roste přibližně ve 100 druzích. V České republice se vyskytuje jediný druh jmelí, kterým je jmelí bílé (Viscum album). A právě o něm si povíme více v dnešním článku.

Jmelí bílé

Všeobecně o jmelí

Jmelí je parazitická rostlina, která roste v korunách různých listnatých a jehličnatých stromů, z nichž odčerpává vodu a živiny (kromě cukrů, které hostitelská rostlina vyrobí fotosyntézou).

Podle hostitelských rostlin se rozlišují 3 poddruhy jmelí, kterými jsou následující:

  • Jmelí bílé pravé (Viscum album subsp. album) – hostitelem jsou dvouděložné dřeviny (například meruňka, jabloň, vrba, bříza, akát, lípa, topol, javor, jeřáb, hloh, dub, apod.).
  • Jmelí bílé borovicové (Viscum album subsp. austriacum) - hostitelem je borovice, smrk ztepilý.
  • Jmelí bílé jedlové (Viscum album subsp. Abietis) – hostitelem je jedle bělokorá.

Jak jmelí vypadá?

Jmelí na svých hostitelských rostlinách vytváří keříky, které mohou dosahovat průměru až jednoho metru. Kořeny (savé orgány) vyrůstají z kůry větví hostitelských rostlin. Tělo jmelí tvoří větévky, na nichž jsou umístěny obvykle podlouhlé, celokrajné, kožovité listy zelené barvy. Drobné květy vyrůstají v úžlabí větviček, a na rostlině se objevují na jaře. Po odkvětu se vytváří plody, kterými jsou malé, cca půl centimetru velké bobule bílé barvy, které v sobě ukrývají semena a na povrchu jsou obaleny lepkavou hmotou. Bobule jsou potravou ptáků, zejména pak brkoslava, drozda a pěnice, díky nimž se také jmelí rozšiřuje na další hostitelské rostliny.

Pro zajímavost: Jmelí bílé je schopno přizpůsobit tvar svých listů dle své hostitelské rostliny.

Jmelí – jeden ze symbolů Vánoc

Jmelí má své místo i v lidových tradicích. Pověsíme-li si jmelí na Vánoce a Nový rok v domě, mělo by nám přinést mír, pohodu a štěstí.

Léčivé účinky jmelí

Listy a větévky jmelí bílého obsahují flavonoidy, proteiny, viskotoxincholin, acetylcholin, histamin, triperteny, pryskyřičný alkohol, sacharidy, kyselinu kávovou, kyselinu sinapinovou, gama aminokyselinu máselnou a další, účinné látky, díky čemuž se jmelí v lidovém léčitelství (ve formě čaje nebo odvaru) doporučuje především na snížení krevního tlaku, při ateroskleróze, chorobách stáří, nervových a srdečních chorobách. Je také účinným močopudným prostředkem. Dříve se odvar z jmelí používal jako lék při zimnici, žloutence, souchotinám a také padoucnici.

Upozornění: Plody jsou jedovaté a nesmí se užívat!

Jak na přípravu čaje z jmelí

Jednu kávovou lžičku sušeného jmelí zalijeme 200 mililitry vroucí vody a necháme vyluhovat. Poté pijeme 2x denně a to vždy před jídlem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies