Jitrocel kopinatý v kuchyni

I když je tato léčivka zelené barvy, nemusí se přidávat jen do salátu. Listy jitrocele se sbírají v létě. Měli byste je však trhat před kvetením, aby byly křehké. K jídlu jsou vhodné i výhonky (mladá květenství), které se dají nakládat na způsob kaparů či na kyselo. Vybírejte spíše mladé lístky z prostředka růžice. Můžete je pak použít do sendvičů nebo se z nich dá vyrobit med, sirup, ale i různé léčivé mastičky.

Jitrocel kopinatý

 

Jitrocelový med

 

  • Jitrocelové lístky - 400 g
  • Voda - 2 l
  • Citron - 2 ks
  • Cukr - 3 kg

 

Listy se nejprve musí nařezat na malé kousky, ty pak vhoďte do většího hrnce, zalijte je horkou vodou a přidejte citron. Krátce směs povařte (asi na 1 minutu). Poté odstavte hrnec a nechte směs vyluhovat minimálně 24 hodin. Na druhý den ji pak sceďte přes plátno, přisypte cukr a vařte tak dlouho, dokud směs nezíská tu správnou “medovou” hustotu. Med nalijte do sklenic, pečlivě je uzavřete a obraťte na chvíli dnem vzhůru (cca na 5 minut) a pak je můžete opět obrátit.

 

Jitrocelový sirup

 

  • Čerstvý jitrocel - 1 kg
  • Voda - 1 l
  • Třtinový cukr - 340 g (místo něj můžete použít hnědý cukr)

 

Opláchněte jitrocel a nakrájejte nadrobno, vhoďte do hrnce, zalijte litrem vody, přidejte cukr a dejte vařit na mírném plameni. Musíte prostě vařit tak dlouho, dokud se směs nepromění na hustý sirup. Hotový sirup sceďte ještě teplý, nalijte ho do láhví či sklenic a pevně je uzavřete. Aby vám sirup déle vydržel, uchovávejte jej v lednici.

 

Z jitrocele si můžete vyrobit i léčivou mast

 

  • Jitrocelové listy - 30 g (sušené)
  • Vazelína - 25 dkg

 

Tato zázračná mast se připravuje ve vodní lázni, ale udržujte ji mírně pod bodem varu. To, co vám vznikne přibližně po 2 hodinách, pak odeberte a přeceďte do připraveného kelímku či uzavíratelné sklenice. Jitrocelová mast skvěle hojí řezné rány, škrábance, popáleniny a dokonce i hemeroidy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies