Jídelní stoly a židle - na výběru záleží

Při výběru kuchyňského nábytku je nutné dodržovat určitá nepsaná pravidla týkající se hlavně prostorového uspořádání míst u stolu. Jedině tak se můžete u kuchyňského stolu cítit pohodlně.

Místnost,rostliny

Jak si vybrat správný jídelní nábytek?

Při výběru jídelního nábytku bychom měli mít převážně na paměti prostor, který máme k dispozici a počet členů rodiny (měli byste počítat i s případnou návštěvou). Při výběru jídelního neboli kuchyňského nábytku je nutné dodržovat také určitá nepsaná pravidla, týkající se převážně ergonomie a prostorového uspořádání míst u stolu.

Optimální rozměry a stabilita kuchyňského stolu

Abychom se u kuchyňského stolu mohli dobře najíst, musíme mít okolo sebe dostatek místa. Podle ergonomických tabulek je minimální šířka prostoru pro jednoho strávníka 45 centimetrů, optimální je 60 centimetrů. Hloubka stolu by měla být taková, aby osoba dosáhla do jeho středu, což znamená asi 80 centimetrů. Pro 4 osoby by tedy měl mít dostačující stůl rozměry 90 x 160 centimetrů. Pro dvě osoby je vhodný čtvercový stůl o rozměrech minimálně 80 x 80 centimetrů.

Nedostatek místa pro kuchyňský stůl - jak vyřešit tento problém?

Pokud nemáte v kuchyni dostatek místa, abyste tam mohli mít stůl optimálních rozměrů, jsou tu i jiná řešení. Například můžete zvolit stůl rozkládací či nahradit klasický stůl stolem barovým nebo snídaňovým pultem (snídaňový pult je podlouhlý úzký stůl, umístěný buď u stěny pod oknem, nebo kolmo přisazený ke kuchyňské lince), který je v posledních letech velmi oblíbený.

Výška kuchyňského stolu

Deska jídelního stolu by měla být přibližně 30 centimetrů nad sedákem židle a součastně asi 75 až 80 centimetrů nad zemí. Pokud opřete lokty o stůl a máte při tom dostatečné pohodlí, je výška stolu správná. Příliš vysocí nebo naopak příliš malí lidé by si měli nechat stoly upravit na míru přímo u truhláře.

Vhodný tvar desky a materiál

Deska stolu je nejčastěji obdelníková nebo čtvercová. Oblíbené jsou také stoly kruhové či oválné, které jsou zajímavou dominantou místnosti, ale při jejich výběru je nutné myslet na dostatek prostoru okolo. Dřevo bylo a je stále základním materiálem pro výrobu nábytku. Pokud chcete stůl plastový, skleněný nebo kamený, není to žádný problém. Na trhu jsou k dostání i tyto typy stolů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies