Ježek západní

Ježek západní je noční živočich, který den prospí v trávě nebo pod keřem. Špičaté ostny mu slouží jako výtečná ochrana proti nepřátelům. Více o ježkovi západním naleznete zde.
Ježek

Ježek západní

Ježek je noční živočich, který den prospí v trávě nebo pod keřem. Špičaté ostny mu slouží jako výtečná ochrana proti nepřátelům.Více o ježkovi západním naleznete zde.

Výskyt

Řídké lesy s podrostem, především ale krajiny s křovinami, okraje obydleného území nebo městské parky.

Potrava

Ježek je hmyzožravec. Rostlinnou potravu přijímá málokdy. V přírodě se živí hmyzem, žížalami, šneky, vejci. V zajetí je ale lepší tuto stravu nahradit masem, protože žížaly a šneci mohou obsahovat parazity.

Strava v domácím prostředí

Vhodná strava v domácím prostředí je vařená rýže, těstoviny, syrové vločky, syrové hovězí maso nebo konzerva pro kočky, psy, nastrouhaná syrová mrkev, dětské piškoty, tvaroh, strouhaný sýr. Stravu je vhodné podávat ve formě husté kaše.

Rozmnožování

Ježek přivádí na svět 1 - 2 krat ročně 2 až 10 mláďat. Březost trvá asi 31-35 dnů. K páření dochází od března do června. Samci si najdou samičky, které se jim zpočátku snaží uniknout, ale sameček to nevzdává a nakonec se samička unaví.

Způsob života

Ježkův rok se dělí na část aktivní a na období zimního spánku, který tráví v hnízdě ze suchého listí. Zvířata se v něm probouzejí na jaře, jakmile dostatečně stoupne venkovní teplota.Proto může náhlé zimní oteplení ježky probudit ze spánku. To jim škodí, protože spotřebují důležité tělesné zásoby, které by možná potřebovali k přežití ještě v následující dlouhé zimě.
Pokud jsou zimní teploty dostatečně nízké, "prospí" ježek zimu se silně zpomalenými tělesnými funkcemi. Jeho tělesná teplota se pohybuje kolem 5 °C.

Zajímavosti

Vysoké ztráty v silničním provozu zatím zřejmě stavy ježků nijak významně nesnižují. Dochází k nim většinou po nočních deštích, v okrajových částech měst a vesnic.

Druhy ježků

  • Ježek západní
  • Ježek alžírský
  • Ježek ušatý
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies