Jeřáb obecný

Můžete jej znát i podle jiných lidových názvů - jeřábek, jeřabina, korálek, jeřáb ptačí a jiné. Tento okrasný, ale i užitečný, strom se nachází po celé severní polokouli. Lze vybírat z více než 70 druhů.

Jeřáb obecný

 

Využití v kuchyni

 

Plané jeřabiny mají spíše trpkou chuť, ale ty ostatní mají překvapivě příjemnou a lahodnou chuť. Z jeřabin se připravují kompoty i marmelády a samozřejmě i další chutné pokrmy - pomazánky, sirupy, víno, ale hodí se i jako omáčka k masu.

 

Účinky

 

Plody obsahují obrovské množství vitamínu C a dále jsou bohaté na organické kyseliny - sorbovou, jablečnou, vinnou a citronovou. Navíc v nich najdete flavonoidy, hořčiny, silice, cukry a třísloviny. Jeřabiny působí jako přírodní projímadlo, ale pokud se sní ve větším množství. Zlepšují činnost střev a celkově prospívají trávení.

 

Mají močopudné účinky a využívají se při léčbě dny a při různých potížích ledvin a močového ústrojí. Pomáhají s léčbou gynekologických onemocnění a také lze s jejich pomocí dosáhnout i snížení krevního tlaku. Doporučuje se užívat lidem, které trápí poruchy štítné žlázy, ale i ženám, které mají problém otěhotnět.

 

Pěstování

 

Jeřáb nevyžaduje moc pozornosti a péče. Umístit se dá kamkoliv, tedy kromě příliš vlhkých stanovišť. Tam je totiž větší pravděpodobnost, že by pak trpěl strupovitostí. Plodům svědčí slunce, takže je umístěte někam na slunné místo. Pokud strom zasadíte do větší hloubky, dočkáte se tak kvalitnějších zralých plodů. Nikdy neumísťujte strom do vápenité půdy, jinak nedosáhne vyššího věku.

 

Jeřáby se množí očkováním či roubováním, ale musí to být na vhodné podnože. Péče o tyto stromy není náročná. Prořezávání a vytvarování koruny stromu je snadné. Stačí jen jeden výchovný řez a pak už se jen průběžně zbavovat přerostlých výhonů. Tyto stromy jsou schopné odolávat mrazu i škodlivým emisím v ovzduší. Možná proto je vysazují i kolem cest, mezi domy na sídlišti či na jiná místa. Pro některé stromy by to nebylo moc vhodné, ale jeřábům to nijak nevadí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies