Jarní přesazování pokojových rostlin

Jaro je ideálním obdobím pro přesazovaní pokojových rostlin. Víte, jak rostliny správně přesazovat? Přečtěte si více o vhodném pěstebním substrátu a nádobách pro pokojové rostliny. Dozvíte se také, jaké chyby pěstitelé nejčastěji při přesazování dělají.

Pokojová rostlina

Jak poznáme, že rostlina potřebuje přesadit

Zda-li rostlina potřebuje a nebo nepotřebuje přesadit, poznáme podle kořenového systému. Pokud kořeny vyčnívají nad povrch květináče, je vhodné rostlinu přesadit do větší nádoby. Pokud kořeny nevyčnívají, může s přesazováním ještě počkat (substrát pouze nakypříme a přidáme trochu čerstvého substrátu na povrch).

Vhodný termín přesazování

Nejvhodnější čas k přesazování nastává od poloviny března. Pokud to není nutné, rostliny zbytečně nepřesazujeme - některé druhy pokojových rostlin nemají rády časté přesazování (například orchideje, kaktusy, palmy, apod.).

Pěstební substrát

Při výběru vhodného pěstebního substrátu se vždy řídíme nároky jednotlivých druhů rostlin. Většině pokojových rostlin vyhovuje speciální substrát pro pokojové rostliny, který je určen buď pro rostliny okrasné listem a nebo květem. Pokud budeme přesazovat orchideje, kaktusy, palmy, apod. opatříme si speciální substrát pro jejich pěstování, který můžeme zakoupit téměř v každém zahradnictví. Pěstební substrát je vhodné před použitím propařit v troubě při teplotě 200°C - zbavíme se tak zárodků škůdců, kteří se mohou v pěstebním substrátu objevit.

Pěstební nádoby

Pokud kořeny pokojové rostliny vyčnívaly z květináče, je vhodné pěstební nádobu vyměnit v průměru asi o 2 až 4 centimetry větší, než byla předcházející. Vhodné jsou květináče z pálené hlíny, které dobře sají vodu - rostlinám tak nehrozí přemokření ani následný výskyt plísní. Na dno pěstební nádoby umístíme cihlový střep a nebo keramzit, který pomůže zajistit odtok přebytečné vody.

Vyvarujte se nejčastějších chyb

  • Při přesazování se snažíme co nejméně porušit kořeny rostlin. Zakracování kořenů, stonků nebo listů není nutné.
  • Pokojové rostliny po přesazení zalijeme vlažnou vodou a postavíme na dva týdny na světlé (zastíněné) místo. Po dvou týdnech můžeme rostliny umístit na obvyklé stanoviště.
  • Rostliny po přesazení zaléváme jen mírně. Přebytečnou vodu z misky vždy vylijeme!
  • Po přesazování rostliny nehnojíme! První hnojení bychom měli provést cca po 5 týdnech.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies