Jarní péče o jahodník

Těšíte se na lahodné jahody, přímo z vaší zahrádky? Pak nezapomeňte na pečlivé ošetření, které je třeba udělat ještě předtím, než si na nich začnete pochutnávat. Mohlo by se totiž klidně stát, že o celou úrodu přijdete.

Jahody

Uhynulé nebo suché rostlin či listy ze záhonu odstraňte

Základní a prvotní péče o jahodník v jarních měsících by měla začít už v průběhu měsíce dubna. Je třeba odstranit některé nežádoucí prvky, jako jsou například staré listy. Na nich mohou ulpět plísně, různé houby a někteří škůdci, které by mladou rostlinku dokonale zahubili. Staré listí jahodníku můžeme odložit na kompost, kde vytvoří dobrý základ. Nicméně v případě, že jsou napadené zmíněnými škůdci nebo plísněmi či houbami, listy raději spálíme.

Rostliny, které uhynuly, odstraníme a na jejich místo můžeme vysadit nové sazeničky. Sazenice jahod se snažíme zasadit i s kořenovým balem, tyto nové rostlinky se lépe chytí.

Hnojení

Jahodníky snášejí různé druhy hnojiv, nejlépe se jim ale daří po hnojení kravským hnojem. Zde je ale třeba dávat pozor, neboť mladé listy jahodníku by kravské hnojivo mohlo spálit. Nejste-li si jisti nebo nemáte přístup ke kravskému hnojivu, ve specializovaných zahradnictvích je k dostání toto hnojivo v granulích.

Každá rostlinka potřebuje přibližně jednu lžíci těchto granulí. Hnojit začněte až ve chvíli, kdy se objeví nové listy. Hnojivo zahrňte při první okopávce. Další okopávání jahod uskutečněte až tehdy, uvidíte-li na okolním plevelu děložní listy. Plevel snadno odstraníte a jahody pak můžete okopávat mnohem méně a v menších hloubkách.

Škůdce jménem květopas

Už podle názvu je patrné, že květopas prahne zejména po květech jahodníku, což květ zcela zničí. Nakusuje jej a klade do něj svá vajíčka. Jakmile zjistíte jeho přítomnost, je třeba učinit postřik a to přímo do srdíčka rostlinky, ještě před rozkvětem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies