Jalovec obecný (Juniperus communis)

Jalovec možná znáte pod některým lidovým označením - jalovčinky, divočinky, borovka, borovička, borovec či ohňový strom. Řadíme ho do čeledi cypřišovitých.

Jalovec obecný

 

  • Vytrvalá dřevina, která si svou zelenou barvu uchovává po celý rok

 

Zdobí ji aromatické jehličnaté listy. Dřevo jalovce má taktéž nádhernou vůni, přesněji řečeno voní po pryskyřici. Z jalovcových plodů se připravuje ona chutná pálenka s názvem - borovička. Může se jednat o malý keřík, ale také může růst do výšky až 15 m. Ve většině případech má mnoho kmenů.

 

Na větvičkách se nachází tenké jehlice, které mají modro-zelenou barvu a na dotek jsou velmi ostré. Jehličky mají na horní straně žlábek a zdobí je široký bílý pruh. Jalovec patří mezi dvoudomé rostliny, což znamená, že se nejčastěji opyluje pomocí větru. Tato dřevina kvete od března do května a má malé modro-černé plody, jež dozrávají 1x za dva až tři roky.

 

  • Výskyt

 

Jalovec se nachází po celé Evropě, avšak je utlačován jinými rostlinnými druhy. U nás patří jalovec mezi ohrožené druhy, které jsou ochraňovány zákonem. Vyskytuje se hlavně na suchých a kamenitých stráních.

 

Jalovec najdete i nad horní hranicí lesa či na horských pastvinách. Dokáže se perfektně přizpůsobit extrémním podmínkám. Přežije jak v suché, tak i v extrémně podmáčené půdě. Je to prostě nenáročná rostlina na pěstování, takže si ji můžete zasadit i na svou zahrádku jako solitéra, skalničku či jako živý plot.

 

  • Využívá se v léčitelství

 

Obsahuje větší množství silice (asi 1 - 2 %), také je zdrojem tříslovin, pryskyřic, cukrů, hořčinů a vitamínu C. Jelikož je jalovec chráněný, nemůžete si sami nasbírat jeho bobule a větvičky - ani pro léčebné účely. Avšak bobule či koření z jalovce se přeci jen sehnat dá.

 

Pomáhá pročišťovat organismus, má močopudné, antiseptické a dezinfekční účinky a podporuje tvorbu žluči a žaludečních kyselin. Pokud vás trápí potíže s trávením či trpíte nechutenstvím, měl by vám pomoci čajový nálev z jalovce. Prospívá i lidem, které ohrožuje srdeční slabost, pomáhá regulovat menstruační cyklus a používá se i na bolest kloubů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies