Jaké okrasné dřeviny můžeme mít na zahradě?

Máte-li zahradu, určitě na ní denně strávíte mnoho času, zvlášť teď v letním období. Pokud přemýšlíte nad novým rozměrem zahrady, ideální volbou jsou okrasné dřeviny. Zkrášlují zahradu a ovlivňují její tvář. Stromy se dají využít jako přirozené stínění, takže si jejich výsadbou můžete vytvořit příjmené místo k posezení pro letní dny.

japonský javor

Při výběru stromu záleží na několika parametrech. Jedním z nich je velikost stromu k ploše zahrady.

Velká versus malá zahrada

Velkou zahradu si představme na pozemku nad 700m2. Zde můžete vysázet stromy, které v dopělosti dorůstají až 10 metrů. Vysázet je můžete i samostatně. Každý strom pak bude sám o sobě dominantou zahrady a bude mít kolem sebe dostatek prostoru. S menšími stromy okolo 5 metrů si můžete vytvořit malinký lesík.

 

Na menší zahrady se vysazují převážně listnaté stromečky. Nezabírají tolik místa, a navíc vytvářejí stín. Pozor na výšku stromů v dospělosti, aby nedošlo k tomu, že byste je pak museli z nedostatku prostoru pokácet.

 

Záleží na Vašem vkusu, jestli si vyberete okrasné jehličnany nebo okrasné listnáče. 

Okrasné jehličnany

Platí malé pravidlo. Jehličnany by měly tvořit jen třetinu dřevin, aby zahrada nevypadala moc smutně.

 

Typickým a oblíbeným představitelem okrasného jehličnanu je borovice lesní. Pozor ale při výběru, některé z nich dorůstají až 40 metrů. 

 

 

Pro menší zahrady je vhodná borovice kleč. Jedná se o kosodřevinu. Jsou vyšlechtěné do malých tvarů. Zahrada je díky krásně zelené barvě borovice oživená po celý rok.

Okrasné listnáče

Okrasné listnanté stromy jsou výjimečné svými tvary a barvami listů. Jsou hodně využívané, protože poskytují na zahradě stín. 

 

Na velkou zahradu se často vysazuje javor babyka. Je to nenáročný strom, může se použít i jako živý plot. Je odolný vůči mrazu i letnímu suchu.

 

Oblíbenými stromy na menší zahrady jsou japonské javory. Jsou různorodé díky několika barvám jejich listů. Japonské javory se nedoporučuje řezat či jinak tvarovat. Nechává se jim volný růst. 

 

Při výběru okrasných dřevin si nejdříve zjistěte jejich parametry. Závisí na jejich velikosti k ploše zahrady. Důležitou roli hraje půda, některým dřevinám vyhovuje např. kyselejší prostředí. Každý strom se také sází v jiném ročním období. Mějte jasný plán zahrady, protože zasazené stromy vyrostou až za několik let. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies